Tom Kha Gai


30 min2

Detta är en superenkel och god rätt som går lika bra att laga med fisk, bläckfisk, tigerräkor, musslor, grönsaker eller strimlad biff. Du kan byta ut buljongen fast jag tycker att hönsbuljong ger den bästa smaken även till kött och grönsaker. Musslor behöver ingen buljong alls eftersom de avger så bra buljong själva.

  • 1 bit galangalrot i tumstorlek
  • 4 st vitlöksklyftor
  • 2 st röda chilifrukter
  • 2 stjälkar citrongräs
  • 5 st limeblad
  • 4 dl vatten
  • 1 st hönsbuljongtärning
  • 1 burk kokosmjölk (400 ml)
  • 1 msk olja till stekning
  • 5 st kycklinglår
  • 1 msk socker
  • 1 näve longbeans (eller haricots verts)
  • 2 st små röda chili till garnering
  • 2 msk fisksås
  1. Mosa kryddorna, vitlök, chili och galangalroten i mortel eller hacka fint. Koka dem med vattnet, buljongen och kokosmjölken i 5-10 minuter i kastrull.
  2. Strimla kycklingen på en plastskärbräda. Fräs den i olja och tillsätt socker och bönor.
  3. Sila kryddbuljongen över kycklingen och smaksätt med fisksås. Krossa citrongräset lätt och lägg i. Låt koka några minuter så att kycklingen smaksätts av buljongen.
  4. Garnera gärna med thaibasilika, skivad röd chili och eventuellt rostad kokos.

Annons:

Liknande recept

Isacs tom kha gai med nudlar

av Isac - Stockholm
  •  20 min
  •  14 ingr

Tom kha gai

av Tina Nordström
  •  25 min
  •  14 ingr
  •  16 ingr
  •  45 min
  •  14 ingr

Tom Kha Gai

av Pelle Johansson
  •  20 min
  •  10 ingr

Bouillabaisse

av recept.nu
  •  49 ingr