Äppel- och kanelmuffins med crumble

Äppel- och kanelmuffins med crumble
Foto: Fredrik Sandin Carlsson
Leila Lindholm
Leila Lindholm

Äppel- och kanelmuffins med crumble

17 ingredienser

30 min

  • Receptet är beräknat till ca 8 stycken stora eller 12 stycken små muffins.

Ingredienser

Muffinssmet grundrecept:

  • 100 g smör
  • 2 ägg (ekologiska)
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 dl standardmjölk (ekologisk)
  • 1 citron, skalet
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 0,5 krm salt

Fyllning:

  • 3 äpplen
  • 1 msk smör, till stekning
  • 2 msk strösocker
  • 2 tsk malen kanel

Smuldeg:

  • 75 g smör, kallt
  • 2 dl havregryn
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl strösocker

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader varmluft om du vill göra stora muffins, och 200 grader varmluft om du vill göra små. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker poröst. Rör ner smält smör, mjölk och rivet citronskal.
  2. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och rör ner i smeten. Placera ut pappersformar i en muffinsplåt.
  3. Skär äpplena i klyftor. Stek dem i smör, strösocker och kanel. Låt svalna.
  4. Blanda äpplena med muffinssmeten och fyll formarna till 2/3 med smet.
  5. Tärna smöret och nyp ihop med havregryn, vetemjöl och strösocker i en bunke.
  6. Strö lite smuldeg på toppen av varje muffins.
  7. Grädda i cirka 20 minuter om du gör stora muffins, 12-15 minuter om du gör små.