Leilas bär royale

Leilas bär royale
Foto: Wolfgand Kleinschmidt
Leila Lindholm
Leila Lindholm

Leilas bär royale

Av: Leila Lindholm

Från: A piece pf cake

12 ingredienser

Denna otroligt smarta och goda paj kan du göra helt färdigfylld och frysa obakad, för att sedan ta den direkt från frysen in i ugnen och grädda. Den är perfekt att ta fram när du får oväntat besök, eller som dessert till det stora partyt om man vill förbereda flera dagar i förväg.

En mördeg ska knådas så lite som möjligt, annars blir den för kompakt och tappar sin sprödhet. Man kan lätt göra en chokladmördeg genom att tillsätta två matskedar kakao.

Vill du göra din egen mandelmassa så hittar du receptet här!

Ingredienser

Mördeg:

  • 150 g smör, kallt
  • 4 dl vetemjöl
  • 0,5 dl florsocker
  • 1 ägg (ekologiskt)
  • 0,5 msk vatten, kallt

Royalesmet:

  • 6 ägg (ekologiska)
  • 4 dl kvarg 10 %
  • 2 dl crème fraîche
  • 2 dl strösocker
  • 200 g mandelmassa

Fyllning:

  • 6 dl blandade färska bär (eller frysta)
  • 2 näve mandelspån

Gör så här

  1. Nyp ihop tärnat, kallt smör med vetemjöl och florsocker.
  2. Tillsätt ägget och vattnet och arbeta samman tills degen precis går ihop. Knåda inte.
  3. Plasta degen och låt den vila i kylen i minst 30 minuter.
  4. Sätt ugnen på 175 grader.
  5. Kavla ut och klä en pajform med mördeg.
  6. Vispa samman alla ingredienser till royalesmeten med riven mandelmassa och fyll det ogräddade pajskalet till 2/ 3.
  7. Fördela bären över pajen och strö över mandelspån.
  8. Grädda pajen långt ner i ugnen i 30–40 minuter tills den stannat till och fått en gyllene färg (alternativt frys pajen för att bakas av vid senare tillfälle).