Foto: TV4
Spela video

Smörstekt torskrygg med stuvad potatis


30 min2

Torsk

  • 500 g torskrygg, färsk i bit
  • 1 bit pepparrot, färsk
  •   smör
  • 1 st citron
  •   flingsalt
  •   svartpeppar, från kvarn

Dillstuvad potatis

  • 500 g potatis, fast (smått & gott potatis)
  • 25 g smör
  • 2 msk  vetemjöl
  • 2.5 dl mjölk
  • 3 dl vispgrädde
  •   flingsalt
  • 0.25 st citron, rivet skal
  • 0.25 st dill, färsk i kruka
  1. Torsk
    Krydda torsken med flingsalt och svartpeppar.
  2. Bryn smöret i en het stekpanna.
  3. Stek torskryggen gyllene på båda sidorna. Leila börjar med den skinnfria sidan.
  4. Dra sedan bort pannan från plattan och låt fisken vila in i rätt temperatur så får du en saftig fisk. Rätt temperatur beror på hur du vill ha din fisk. Använder du termometer så sikta på 50-52 grader.
  5. Servera fisken med brynt smör, färsk riven pepparrot och en citronhalva.
  6. Dillstuvad potatis
    Tvätta potatisen och koka den mjuk i saltat vatten.
  7. Låt den svalna och skär/dela den sedan skivor.
  8. Smält smöret i botten av en tjockbottnad kastrull och strö i vetemjöl och vispa samman med smöret.
  9. Tillsätt direkt mjölken, 1 dl i taget, vispa hela tiden så att det inte bränns vid i botten av kastrullen.
  10. När detta är slätt så tillsätts grädden, fortsätt att vispa.
  11. Smaksätt med salt, vitpeppar och färskt rivet citronskal.
  12. Vänd ner den kokta potatisen och smaksätt med finhackad dill.

Annons:

Helgrillad entrecote

av Leila Lindholm
  •  7 ingr

Leilas goda Glace au Four

av Leila Lindholm
  •  16 ingr

Stuvad lake

av recept.nu
  •  17 ingr
  •  9 ingr