Foto: Fredrik Sandin Carlsson

Enkel focaccia, Leilas recept


1h 35 min

Focaccia - italienskt bröd med olivolja. Här är Leilas recept på focaccia med olika goda smaksättningar.

Grundrecept focaccia

  • 25 g (1/2 pkt) färsk jäst
  • 3 dl ljummet vatten
  • 0.5 dl god olivolja
  • 2 msk honung
  • 1 msk flingsalt
  • 7 dl vetemjöl special
  •   Olivolja och flingsalt till plåten och utbakning

Focaccia med körsbärstomater och basilika

  • 1 sats focacciadeg (se grundrecept)
  • 1 st ranka röda körsbärstomater på kvist
  • 1 ask gula cocktailtomater
  • 1 kruka färsk basilika
  •   Olivolja och flingsalt till plåten och utbakning

Rosmarinfocaccia

  • 1 sats focacciadeg (se grundrecept)
  • 4 kvistar färsk rosmarin
  •   Olivolja och flingsalt till plåten och utbakning

Oliv- och fänkålsfocaccia

  • 1 sats focacciadeg (se grundrecept)
  • 200 g svarta oliver
  • 2 msk fänkålsfrön
  •   Olivolja och flingsalt till plåten och utbakning

Rödlöksfocaccia

  • 1 sats focacciadeg (se grundrecept)
  • 3 st rödlökar
  •   Olivolja och flingsalt till plåten och utbakning
  1. Focaccia, grundrecept
    Vispa ut jästen med vatten, olivolja, honung och flingsalt i en bunke.
  2. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en deg och knåda den i cirka 5 minuter.
  3. Jäs degen till dubbel storlek i en bunke täckt med bakduk, i cirka 35 minuter.
  4. Sätt ugnen på 220 grader, varmluft.
  5. Häll ut degen på mjölat bakbord och dela den i 2 delar, knåda den lite och lägg på två oljade plåtar med lite flingsalt i botten.
  6. Platta ut degarna tills de är cirka 1-2 cm tjocka och låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, cirka 30 minuter.
  7. Sätt fingrarna i degen så att det formas en massa hål, ringla över rikligt med olivolja och strö över flingsalt.
  8. Baka brödet i mitten av ugnen tills det är gyllene, cirka 10 minuter.
  9. Focaccia med körsbärstomater och basilika
    Baka ut degen och jäs den på en plåt enligt grundreceptet. Sätt fingrarna i degen så att det formas en massa hål, ringla över rikligt med olivolja och strö över flingsalt. Strö över tomater och basilika och tryck ner hela tomater och basilikablad i degen.
  10. Rosmarinfocaccia
    Baka ut degen och jäs den på en plåt enligt grundreceptet. Krossa hela kvistar med rosmarin i mortel. Tillsätt lite olivolja och gnugga rund rosmarin och olja i morteln. Sätt fingrarna i degen så att det en formas massa hål, ringla över rosmarinoljan och strö över flingsalt.
  11. Oliv- och fänkålsfocaccia
    Kärna ur och hacka oliverna fint och krossa fänkålen i en mortel och strö över den färdigjästa degen på plåt. Sätt fingrarna i degen så att det formas en massa hål och så att oliverna och fänkålen trycks ner i degen, ringla över rikligt med olivolja och strö över flingsalt.
  12. Rödlöksfocaccia
    Baka ut degen och jäs den på en plåt enligt grundreceptet. Skala och skiva löken i tunna skivor. Strö lökskivorna över den färdigjästa degen på plåt. Sätt fingrarna i degen så att det formas en massa hål och så att löken trycks ner i degen, ringla över rikligt med olivolja och strö över flingsalt.

Annons:

Focaccia

av Johan Sörberg
  •  1h 20 min
  •  10 ingr

Leilas pizzadeg

av Leila Lindholm
  •  35 min
  •  6 ingr

Focaccia

av Pelle Johansson
  •  1h 50 min
  •  10 ingr

Wokade krabbklor i chili och vitlök

av Lisa och Magnus - Göteborg
  •  15 ingr

Leilas pasta med bacon

av Leila Lindholm
  •  13 ingr
  •  8 ingr