Äppelkaka
Foto: Husmorsorna

Gammeldags äppelkaka av
A piece of cake,  


Gammeldags äppelkaka med sockerkaka som grund. Sockerkaka är väldigt enkelt att höra och otroligt lätt att variera med olika smaker.

Knepet att lyckas med sockerkakan är att vispa ägg och strösocker riktigt, riktigt luftigt. Man får aldrig vispa ner mjölet, då kan kakan lätt bli gummiaktig i konsistensen, utan mjölet ska försiktigt vändas ner i smeten.


Vill du göra din egen mandelmassa så hittar du receptet här!

Vad tyckte du om receptet? Betyg: 4/5   Röster: 4 Tack för din röst
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt.
  3. Smält smöret och rör i mjölken, blanda det med äggsmeten.
  4. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i smeten.
  5. Tillsätt riven mandelmassa i smeten.
  6. Kärna ur och skär äpplena i bitar. Stek dem i smör, strösocker och kanel tills de fått stekyta och börjar mjukna.
  7. Blanda äppelbitarna med smeten och fyll en smord och bröad sockerkaksform.
  8. Grädda äppelkakan i mitten av ugnen i 25–30 minuter. Prova med en sticka, den ska inte vara kladdig.
  9. Låt äppelkakan svalna något och stjälp sedan upp den på en tallrik eller ett brödgaller.
  •  11 ingr
  •  10 ingr
Leilas banankaka

Leilas banankaka

av Leila Lindholm
  •  40 min
  •  11 ingr
Elisabeths saffransäppelkaka

Elisabeths saffransäppelkaka

av Elisabeth Johansson
  •  10 ingr
Nils-Emils äppelkaka

Nils-Emils äppelkaka

av Nils Emil Ahlin
  •  30 min
  •  9 ingr
  •  14 ingr
Äppelkaka á la GI

Äppelkaka á la GI

av GI Viktkoll
  •  55 min
  •  10 ingr
Sju magiska lager

Sju magiska lager

av Alexandra Larsson
  •  50 min
  •  11 ingr

Melontapas

av Leila Lindholm
  •  4 ingr

Melonsallad

av Leila Lindholm
  •  8 ingr
  •  7 ingr