Foto: TV4

Knäckig äppelkaka med råkräm


Baka Leilas knäckiga äppelkaka med kardemumma.Till äppelkakan serverar hon råkräm, en hemlagad vaniljkräm på vaniljstång, äggulor och vispgrädde. Mmm...

Se fler recept från Leilas söta jul

Äppelkaka

  • 1 st ekologiskt ägg
  • 2 dl strösocker
  • 1 tsk vatten
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 0.5 tsk bakpulver
  • 100 g smör, smält
  • 4-5 st syrliga svenska äpplen
  •   Strösocker, grovmalen kardemumma och smör att strö över innan gräddning
  •   smör till formen

Råkräm, ca 8 portioner

  • 1 st vaniljstång
  • 3 st ekologiska äggulor
  • 1 dl strösocker
  • 6 dl vispgrädde
  1. Äppelkaka
    Rör samman ägg, strösocker och vatten.
  2. Rör ner smält smör.
  3. Blanda vetemjöl, vaniljsocker och bakpulver och vänd ner i smeten.
  4. Fyll smeten i en välsmord form, lägg på tunna äppelskivor som en solfjäder.
  5. Strö över lite strösocker, grovmalen kardemumma och lägg på några smörklickar.
  6. Grädda kakan i 25-30 minuter till en gyllene färg i 175 grader (varmluft).
  7. Råkräm
    Dela vaniljstången och skrapa ur fröna.
  8. Vispa gulor, strösocker och vaniljfrön ljust och krämigt.
  9. Vispa grädden luftig och vänd ner den i äggsmeten.

Annons:

Liknande recept

  •  13 ingr
  •  16 ingr

Leilas vaniljkräm

av Leila Lindholm
  •  6 ingr
  •  1 h
  •  10 ingr
  •  1h + 30 min vila för pajdegen
  •  21 ingr
  •  15 ingr
  •  1,5 h
  •  17 ingr