Foto: TV4
Spela video

Leilas franska chokladtårta


Fransk chokladtårta på mörk choklad, en maffig chokladtårta som är riktigt enkel att baka med få ingredienser.

Se fler recept från Leila bakar i Frankrike

Skillnaden mellan fransk chokladtårta och kladdkaka är att man gör chokladtårta på mörk choklad och kladdkaka på kakao. Jag tycker att en fransk chokladtårta ska vara porös, fluffig och krämig medan en kladdkaka ska vara seg, kompakt och kladdig. /Leila Lindholm

Leilas franska chokladtårta

  • 150 g smör
  • 300 g mörk choklad 70 %
  • 5 st ägg, ekologiska
  • 2 dl strösocker
  • 1 st vaniljstång, färsk
  • 1 nypa flingsalt
  • 2 dl vetemjöl

Till servering

  •   grädde, lättvispad
  •   färska jordgubbar
  1. Leilas enkla chokladtårta
    Sätt ugnen på 175 grader, varmluft.
  2. Smält smöret och chokladen och rör det slätt.
  3. Vispa ägg, strösocker, salt och frön från urskrapad vaniljstång vitt och luftigt.
  4. Sikta ner vetemjölet i äggsmeten.
  5. Vänd försiktigt ner chokladsmöret.
  6. Fyll chokladsmeten i en smord kakform.
  7. Grädda chokladkakan i mitten av ugnen i 20–25 minuter. Den ska ha stelnat till när man skakar formen försiktigt men vara mjuk i mitten, annars blir den lätt för smulig.
  8. Låt chokladkakan svalna, skär den i bitar och servera med grädde och färska jordgubbar.

Annons:

Liknande recept

Leilas Tarte Bourdaloue

av Leila Lindholm
  •  12 ingr

Chokladtårta

av Therese Baalack
  •  12h
  •  10 ingr
  •  9 ingr

Chokladtårta

av Christina Gyllner
  •  14 ingr

Fransk kladdkaka med arrak

av Anette Rosvall och Emma Hamberg
  •  15 ingr
  •  12 ingr
  •  19 ingr

Leilas paj med bär

av Leila Lindholm
  •  13 ingr