Foto: TV4

Leilas otroligt goda saffranskaka


45 min

Baka smarrig saffranskaka med smak av rom och gyllengul saffran efter Leilas recept.

Knepet till att lyckas med din saffranskaka är att vispa ägg och strösocker riktigt, riktigt luftigt. Man får aldrig vispa ner mjölet, då blir kakan gummiaktig i konsistensen. Mjölet ska vändas ner i smeten. /Leila

Leilas saffranskaka

  • 3 st ekologiska ägg
  • 2.5 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 50 g smör
  • 1 dl mjölk
  • 0.5 g saffran
  • 1 msk ljus rom
  • 3.5 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 nypa salt
  •   smör och kokosflingor till formen
  •   florsocker till pudring av kakan
  1. Leilas saffranskaka
    Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt.
  3. Smält smöret tillsammans med saffran, rör i mjölk och rom, blanda det med äggsmeten.
  4. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i smeten.
  5. Smöra och bröa en sockerkaksform med smör och kokosflingor. Fyll med smeten.
  6. Grädda kakan i mitten av ugnen i 25-30 minuter. Prova med en sticka, den ska inte vara kladdig.
  7. Låt kakan svalna något och stjälp sedan upp den på en tallrik eller ett brödgaller. Pudra över florsocker vid servering.

Annons:

Liknande recept

Leilas banankaka

av Leila Lindholm
  •  40 min
  •  11 ingr
  •  14 ingr

Snabb saffranskaka

av Malin Söderström
  •  1h
  •  12 ingr
  •  12 ingr
  •  10 + 70 minuter
  •  15 ingr

Leilas kokostoppar

av Leila Lindholm
  •  25 min
  •  6 ingr

Leilas kärleksmums

av Leila Lindholm
  •  30 min
  •  12 ingr