Foto: TV4
Spela video

Leilas franska macarons


Leilas macarons i olika smaker - lakritsmacarons, hallonmacarons, pistaschmacarons och choklad- och hasselnöt. Fyll kakorna med smörkräm.

Receptet ger 25 macarons (50 mandelkakor som sätts ihop två och två).

Det kan vara lite trixigt att få till macarons. Enklast är att grädda dem på en värmetålig silikonmatta som används istället för bakplåtspapper. Om man vill ha färgglada macarons bör man färgsätta med rikligt med färg. Olika smakessenser och smaksättning som exempelvis lakritsgranulat hittar man i specialbutiker och på nätet. I Stockholm finns butiken Essensfabriken som är specialist på smaker.

Grundrecept macarons

  • 4 st ekologiska äggvitor
  • 0.5 dl strösocker
  • 150 g skållad och malen sötmandel
  • 4 dl florsocker

Grundrecept smörkräm

  • 100 g mjukt smör
  • 1.5 dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 st ekologisk äggula
  •   Några droppar valfri hushållsfärg

Hallonmacarons

  •   röd hushållsfärg
  • 2 msk hallonsylt

Choklad- och hasselnötsmacarons

  • 125 g hasselnötter (istället för mandel)
  • 2 tsk kakao
  • 2 msk nutella
  • 1 msk kakao

Pistagemacarons

  • 150 g pistagemandel
  •   Pistage-essens, efter smak
  •   grön hushållsfärg

Lakritsmacarons

  •   Svart hushållsfärg
  • 1 tsk lakritsgranulat, efter smak
  • 2 tsk Sambuca, efter smak

Violmacarons

  •   Röd och blå hushållsfärg
  •   Violessens, efter smak
  1. Macarons
    Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Vispa äggvitorna på låg hastighet i en bunke och öka efter hand.
  3. Tillsätt strösocker, lite i taget och vispa till en toppig maräng.
  4. Blanda försiktigt ner malen mandel och florsocker.
  5. Spritsa eller klicka ut smeten till 50 runda klickar, stora som femkronor, på en plåt med Silpat eller bakplåtspapper.
  6. Låt kakorna vila på plåten 15 minuter för att förhindra dem från att spricka i ugnen.
  7. Grädda kakorna i nedre delen av ugnen cirka 12 minuter, de skall vara lite mjuka i mitten.
  8. Dra bort Silpat/bakplåtspappret från plåten direkt och låt kakorna svalna.
  9. Smörkräm
    Vispa smör, florsocker och vaniljsocker vitt och pösigt.
  10. Vispa ner äggulan.
  11. Färga med karamellfärg och smaksätt med valfri smak/essens.
  12. Spritsa ut krämen på undersidan av 25 mandelkakor.
  13. Lägg resten av mandelkakorna över som lock.
  14. Rosa - hallonmacarons
    Färga macaronsmeten med röd hushållsfärg.
  15. Smaksätt krämen med 2 matskedar hallonsylt.
  16. Bruna - choklad- och hasselnötsmacarons
    Gör macaronsmeten på 125 g hasselnötter istället för 150 g sötmandel och smaksätt den med 2 tsk kakao.
  17. Smaksätt smörkrämen med 2 matskedar nutella och 1 matsked kakao.
  18. Gröna - pistagemacarons
    Gör macaronsmeten på 150 g pistagemandel istället för sötmandel.
  19. Smaksätt smörkrämen med pistage-essens och färga den med grön hushållsfärg.
  20. Svarta - lakritsmacarons
    Färga macronsmeten med svart hushållsfärg
  21. Smaksätt krämen med 1 tesked lakritsgranulat (finns i specialbutiker och på nätet) och 2 teskedar Sambuca.
  22. Violetta - violmacarons
    Färga macaronsmeten med röd och blå hushållsfärg.
  23. Smaksätt krämen med violessens (finns i specialbutiker och på nätet).

Annons:

Liknande recept

Hallonmacarons

av Mia Öhrn
  •  9 ingr

Lakritsmacarons med smörkräm

av Elisabeth Johansson
  •  10 ingr

Leilas whoopies

av Leila Lindholm
  •  29 ingr

Gluten- och laktosfri tårta med rosor

av Jessica Frej, Maria Blohm
  •  12 ingr

Macarons

av Johan Sörberg
  •  6 ingr