Foto: Tv4

Gammeldags äppelkaka


Gammeldags äppelkaka med sockerkaka som grund. Sockerkaka är väldigt enkelt att höra och otroligt lätt att variera med olika smaker.

Knepet att lyckas med sockerkakan är att vispa ägg och strösocker riktigt, riktigt luftigt. Man får aldrig vispa ner mjölet, då kan kakan lätt bli gummiaktig i konsistensen, utan mjölet ska försiktigt vändas ner i smeten.


Vill du göra din egen mandelmassa så hittar du receptet här!

Smeten

  • 3 st ekologiska ägg
  • 2.5 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 50 g smör
  • 1 dl mjölk
  • 3.5 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 nypa salt
  • 100 g mandelmassa

Fyllning

  • 2 st stora äpplen
  • 2 msk smör
  • 2 msk strösocker
  • 2 tsk malen kanel
  •   smör och ströbröd till formen
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt.
  3. Smält smöret och rör i mjölken, blanda det med äggsmeten.
  4. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i smeten.
  5. Tillsätt riven mandelmassa i smeten.
  6. Kärna ur och skär äpplena i bitar. Stek dem i smör, strösocker och kanel tills de fått stekyta och börjar mjukna.
  7. Blanda äppelbitarna med smeten och fyll en smord och bröad sockerkaksform.
  8. Grädda äppelkakan i mitten av ugnen i 25–30 minuter. Prova med en sticka, den ska inte vara kladdig.
  9. Låt äppelkakan svalna något och stjälp sedan upp den på en tallrik eller ett brödgaller.

Annons:

Liknande recept

Sockerkaka grundrecept

av Leila Lindholm
  •  9 ingr

Äppelkaka med choklad

av Paolo Roberto
  •  13 ingr
  •  10 ingr
  •  11 ingr
  •  8 ingr
  •  14 ingr
  •  19 ingr

Glutenfri äppelkaka

av Johan Sörberg
  •  1h 20 min
  •  13 ingr