Foto: TV4

Amerikanska kanelbullar - Sticky Buns


20 bullar

De här bullarna är helt vansinnigt goda. Jag älskar den fräscha limesmaken i glasyren. När det står varmluftsugn i receptet men du bakar med vanlig ugn så höj temperaturen med runt 20- 25 grader så blir det bra. /Leila

Leilas tips!
Det bästa är att använda rumstempererat smör i vetedegen i stället för smält smör om man bakar i maskin. Fettet fördelas på ett annat sätt i bullarna och ger en smidigare deg och saftigare bullar. Om man blandar degen för hand är det lättare med smält smör men funkar även med mjukt smör i små tärningar.

  • 1 msk kardemummakärnor
  • 2 dl mjölk
  • 1 dl vispgrädde
  • 50 g färsk jäst
  • 1.5 dl strösocker
  • 0.5 tsk salt
  • 150 g mjukt smör
  • 1 st ekologiskt ägg
  • 11-12 dl vetemjöl special

Fyllning

  • 50 g pecannötter
  • 50 g valnötter
  • 250 g mjukt smör
  • 1.5 dl farinsocker
  • 1 msk malen kanel
  • 1.5 dl russin
  •   smör till formen
  •   ägg till pensling
  •   pecannötter
  •   råsocker

Cream cheese glaze:

  • 200 g Philadelphiaost
  • 3 msk ljus sirap
  • 1.5 dl florsocker
  •   Skal av 2 lime och saft av 1 lime
  1. Stöt kardemummakärnor fint i en mortel och värm dem med mjölken och grädden tills den är fingerljummen, 37 grader.
  2. Smula ner jästen i en bunke och lös den med vätskan, strösocker, salt, tärnat smör och ägg.
  3. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg.
  4. Jäs degen i bunken under bakduk till dubbel storlek, i 45-60 minuter.
  5. Krossa nötterna grovt med händerna och blanda dem med smör, farinsocker, kanel och russin till en mjuk röra.
  6. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord, kavla ut den tunt och stryk på rikligt med fyllning. Rulla ihop den till en tajt rulle.
  7. Lägg skarven neråt och skiva rullen i 2 cm breda skivor. Det ska bli cirka 20 bullar.
  8. Smörj en plåt med höga kanter och lägg i bullarna. Tryck ner mitten av bullarna med tummen.
  9. Jäs under bakduk till dubbel storlek, i 45-60 minuter. Sätt ugnen på 200 grader, varmluft.
  10. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över nötter och råsocker.
  11. Grädda bullarna i mitten av ugnen i cirka 10 minuter. Låt svalna på plåten.
  12. Cream cheese glaze
    Blanda Philadelphiaost, sirap och florsocker i en skål.
  13. Smaksätt med rivet limeskal och saft.
  14. Vispa glazen med elvisp tills den är luftig.
  15. Ringla ut toppingen över bullarna när de är nygräddade men har svalnat något.
  16. Låt dem svalna helt och bryt sedan loss dem från varandra.

Annons:

  •  1h 50 min
  •  8 ingr

Leilas rabarberbullar

av Leila Lindholm
  •  16 ingr

Kardemummabullar Anettes way

av Anette Rosvall och Emma Hamberg
  •  16 ingr

Kardemummaknyten

av Leila Lindholm
  •  1h 50 min
  •  14 ingr
  •  1h 30 min
  •  11 ingr
  •  15 ingr