Foto: TV4
Spela video

Key lime pie, Leilas recept


4

Key lime pie har sitt ursprung från Key West som är en halvö i Florida, USA. Pajen har fått sitt namn av de små söta limefrukterna som växer där. Men det går också bra att göra den på vanliga limefrukter.

Genom att man silar bort skalen får pajen en fräsch och lagom mild smak av lime. Pajen har blivit närmast legendarisk och det finns många bestämda åsikter om hur den ska tillagas. Jag tycker att den blir godast när man gör den på kondenserad mjölk.  Det går lika bra att baka ut pajen i en stor pajform istället för 4 små. En pajform med låg kant, cirka 22 cm i diameter blir lagom.

Vad gör jag med alla äggvitor som blir över? Här är ett par tips:
Macarons i flera smaker

Kexbotten

  • 200 g digestivekex
  • 100 g smör

Fyllning

  • 400 g sötad kondenserad mjölk
  • 4 st ekologiska äggulor
  • 5 st limefrukter, skal och saft

Till servering

  •   vispad grädde
  • 1 st limefrukt
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Krossa digestivekex till små smulor i en mixer.
  3. Blanda dem med smält smör.
  4. Tryck ut blandningen i botten och upp på kanterna i 4 mindre pajformar.
  5. Förgrädda pajskalen i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.
  6. Låt svalna.
  7. Blanda sötad, kondenserad mjölk med äggulor, rivet limeskal och saft.
  8. Låt smeten dra åt sig smak av limeskalen i 30-60 minuter.
  9. Sila smeten genom en finmaskig sil och släng skalen.
  10. Fyll pajskalen och grädda din Key lime pie i mitten av ugnen i cirka 15 minuter (något längre om det är en stor paj).
  11. Låt pajen svalna och servera med vispad grädde och skivad lime.

Annons:

Liknande recept

Key Lime Pie

av Rikard - Luleå
  •  10 ingr

Key lime pie

av Divya - Stockholm hälsa
  •  3 h
  •  10 ingr

Key lime pie

av recept.nu
  •  6 ingr
  •  11 ingr
  •  40 min
  •  5 ingr

Key Lime Pie

av Pontus Frithiof
  •  7 ingr

Banoffee pie

av Leila Lindholm
  •  9 ingr

Key limepaj

av Cecilia - Stockholm
  •  11 ingr