Chokladpavlova, mini

Chokladpavlova, mini
Foto: TV4
Leila Lindholm
Leila Lindholm

Chokladpavlova, mini

9 ingredienser

Chokladpavlova är en galet god och fräsch marängbakelse (eller marängtårta) - känns speciellt härlig med massa bär på sommaren. Den är döpt efter prima ballerinan Anna Pavlova, som föddes i Ryssland i slutet på 1800-talet.

Ingredienser

portioner
  • 7 äggvitor (ekologiska)
  • 5,25 dl strösocker
  • 0,5 citron, saften
  • 3 msk kakao (av god kvalitet)
  • 50 g mandelspån

Topping

  • 5 dl vispgrädde
  • 3 dl grekisk yoghurt
  • 3 msk florsocker
  • 1 l färska bär

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 130 grader.
  2. Blanda äggvita, strösocker och saft av citron i en rostfri bunke. Rör tills sockret att löst upp sig.
  3. Vispa marängen tjock över kokande vattenbad tills den uppnår cirka 65 grader.
  4. Tag av marängen från värmen och vispa den med elvisp tills den har svalnat.
  5. Blanda försiktigt i kakao och mandelspån i smeten.
  6. Skeda ut marängen till små fluffiga marängberg på en plåt med bakplåtspapper (alt. som en tårtbotten).
  7. Grädda i mitten av ugnen i 45-55 minuter, de ska vara lite seg i mitten.
  8. Vispa grädden och blanda den med grekisk yoghurt och florsocker. Skeda ut den över marängbottnarna.
  9. Strö bären över din chokladpavlova.