Leilas crêpes Suzette

koket.se
Leilas crêpes Suzette
Foto: TV4
Leila Lindholm
Leila Lindholm

Leilas crêpes Suzette

13 ingredienser

En klassik fransk dessert med flamberade små dessertpannkakor. Receptet ger ca 10 små crêpes.

Crêpes Suzette är en klassiker i det franska köket och skapades av Auguste Escoffier den 21 januari 1896. Det är crêpes som karamelliseras och innehåller bl.a. Curaçao (likör) och mandarin. Nuförtiden används ibland konjak, apelsin och citron istället. Flambering har också tillkommit för att göra rätten mer glamorös.
Crêpes är franska för tunna pannkakor och serveras till förrätt, huvudrätt och dessert. Pannkakorna är ofta gjorda på många ägg och serveras vanligtvis rullad med fyllning såsom svamp, kött, ost- och skinka, räkröra eller flamberade i Grand Marnier med frukt, choklad, nötter och glass. Crêpes kan även gratineras i ugn.
Rätten har sitt ursprung i franska Bretagne, där den serverats sedan 1200-talet

Se fler recept från Leila bakar i Frankrike

Se Leila Lindholm laga receptet

logo

Ingredienser

portioner stycken

Pannkakssmet

  • 5 ägg
  • 0,25 dl strösocker
  • 3 dl vetemjöl
  • ca 1-2 krm salt
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 25 g smör, smält
  • 5 dl standardmjölk
  • 1 citron, skalet
  • smör, till gräddning

Sås

  • 1 dl strösocker
  • 1 apelsin, saft av en stor apelsin
  • 1 dl grand marnier

Till servering

  • vaniljglass

Gör så här

Pannkakssmet

  1. Blanda vetemjöl, salt, strösocker, vaniljsocker i en bunke.
  2. Tillsätt äggen och lite mjölk i taget, vispa tills smeten är slät.
  3. Smaksätt smeten med rivet citronskal.
  4. Smält smöret och tillsätt det i smeten.
  5. Låt smeten stå och svälla i minst 1 timme.
  6. Smält smöret till stekning i en kastrull och använd en pensel att för att pensla ut det i en crêpe eller stekpanna.
  7. Grädda till riktigt tunna crêpes.
  8. Vik dem till halvmånar och vik en gång till.
  9. Rada upp dem på ett stort serveringsfat.

Sås

  1. Smält strösockret i en panna och vänta tills de fått en ljusbrun färg.
  2. Tillsätt omedelbart färskpressad apelsinsaft (du måste vara snabb) och låt detta koka i cirka 2 minuter.
  3. Tillsätt smöret och häll den varma apelsinsåsen över crêpsen.
  4. Häll Grand marnier i en kastrull, koka upp och tänd på den med gaslågan eller en tändsticka.
  5. Häll den brinnande likören över crêpsen och servera med vaniljglass.