Key lime pie, Leilas recept
Foto: TV4
Spela video

Key lime pie, Leilas recept av
Leila bakar,  


4

Key lime pie har sitt ursprung från Key West  i Florida, USA. Pajen har fått sitt namn av de små söta limefrukterna som växer där. Men det går också bra att göra den på vanliga limefrukter.

Genom att man silar bort skalen får pajen en fräsch och lagom mild smak av lime. Pajen har blivit närmast legendarisk och det finns många bestämda åsikter om hur den ska tillagas. Jag tycker att den blir godast när man gör den på kondenserad mjölk.  Det går lika bra att baka ut pajen i en stor pajform istället för 4 små. En pajform med låg kant, cirka 22 cm i diameter blir lagom.

Vad gör jag med alla äggvitor som blir över? Här är ett par tips:

Macarons i flera smaker


Vad tyckte du om receptet? Betyg: 3.3/5   Röster: 132 Tack för din röst
Se i fullskärmsläge Stäng
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Krossa digestivekex till små smulor i en mixer.
  3. Blanda dem med smält smör.

  4. Tryck ut blandningen i botten och upp på kanterna i 4 mindre pajformar.
  5. Förgrädda pajskalen i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.
  6. Låt svalna.
  7. Blanda sötad, kondenserad mjölk med äggulor, rivet limeskal och saft.
  8. Låt smeten dra åt sig smak av limeskalen i 30-60 minuter.
  9. Sila smeten genom en finmaskig sil och släng skalen.
  10. Fyll pajskalen och grädda din Key lime pie i mitten av ugnen i cirka 15 minuter (något längre om det är en stor paj).
  11. Låt pajen svalna och servera med vispad grädde och skivad lime.