Enkel focaccia, Leilas recept
Foto: Fredrik Sandin Carlsson

Enkel focaccia, Leilas recept av
Leila bakar,  


1h 35 min Tack för din röst

Focaccia - italienskt bröd med olivolja. Här är Leilas recept på focaccia med olika goda smaksättningar.

  1. Focaccia, grundrecept
    Vispa ut jästen med vatten, olivolja, honung och flingsalt i en bunke.
  2. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en deg och knåda den i cirka 5 minuter.
  3. Jäs degen till dubbel storlek i en bunke täckt med bakduk, i cirka 35 minuter.
  4. Sätt ugnen på 220 grader, varmluft.
  5. Häll ut degen på mjölat bakbord och dela den i 2 delar, knåda den lite och lägg på två oljade plåtar med lite flingsalt i botten.
  6. Platta ut degarna tills de är cirka 1-2 cm tjocka och låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, cirka 30 minuter.
  7. Sätt fingrarna i degen så att det formas en massa hål, ringla över rikligt med olivolja och strö över flingsalt.
  8. Baka brödet i mitten av ugnen tills det är gyllene, cirka 10 minuter.
  9. Focaccia med körsbärstomater och basilika
    Baka ut degen och jäs den på en plåt enligt grundreceptet. Sätt fingrarna i degen så att det formas en massa hål, ringla över rikligt med olivolja och strö över flingsalt. Strö över tomater och basilika och tryck ner hela tomater och basilikablad i degen.
  10. Rosmarinfocaccia
    Baka ut degen och jäs den på en plåt enligt grundreceptet. Krossa hela kvistar med rosmarin i mortel. Tillsätt lite olivolja och gnugga rund rosmarin och olja i morteln. Sätt fingrarna i degen så att det en formas massa hål, ringla över rosmarinoljan och strö över flingsalt.
  11. Oliv- och fänkålsfocaccia
    Kärna ur och hacka oliverna fint och krossa fänkålen i en mortel och strö över den färdigjästa degen på plåt. Sätt fingrarna i degen så att det formas en massa hål och så att oliverna och fänkålen trycks ner i degen, ringla över rikligt med olivolja och strö över flingsalt.
  12. Rödlöksfocaccia
    Baka ut degen och jäs den på en plåt enligt grundreceptet. Skala och skiva löken i tunna skivor. Strö lökskivorna över den färdigjästa degen på plåt. Sätt fingrarna i degen så att det formas en massa hål och så att löken trycks ner i degen, ringla över rikligt med olivolja och strö över flingsalt.
  •  12 ingr

Supergod baguette

av Leila Lindholm
  •  7h 35 min
  •  11 ingr
  •  1h 20 min
  •  10 ingr

Tortanto

av Leila Lindholm
  •  1h 40 min
  •  11 ingr

Leilas filmjölkslimpa

av Leila Lindholm
  •  1h
  •  16 ingr

Min goda Formfranska

av Leila Lindholm
  •  2h
  •  12 ingr

Banoffee pie

av Leila Lindholm
  •  9 ingr

Bagels

av Leila Lindholm
  •  11 ingr
  •  14h
  •  14 ingr
  •  1h 45 min
  •  12 ingr

Dinkelbullar

av Leila Lindholm
  •  2h 25 min
  •  15 ingr

Scones i muffinsformar

av Linnéa Seidel
  •  ca 20 min
  •  7 ingr
  •  7 ingr

Mormors grova kringlor

av Pär Nilsson och Christel Schröder
  •  7 ingr

Rågbulle

av Pelle Johansson
  •  20 min
  •  8 ingr