Foto: TV4
Spela video

Belgiska våfflor


4

Belgiska våfflor passar perfekt när du ska laga brunch! Servera gärna belgiska våfflor tillsammans med bär, florsocker, grädde eller lite mjuk vaniljglass. /Leila Lindholm

Detta recept ger 4 stora belgiska våfflor.

De här underbara våfflorna kommer ursprungligen från Bryssel, där de säljs av gatuförsäljare. Där serveras de oftast pudrade med florsocker och ibland med chokladsås och vispad grädde. Belgiska våfflorn är stora, tjocka och rektangulära och gräddas i ett belgiskt våffeljärn.

Leilas belgiska våfflor

  • 2 st ekologiska ägg
  • 125 g smör
  • 2.5 dl mjölk 3 %
  • 2 dl vatten
  • 12 g färsk jäst
  • 0.5 tsk salt
  • 0.75 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 6.75 dl vetemjöl
  •   Smält smör till gräddning
  1. Leilas belgiska våfflor
    Separera äggulorna från vitorna (utan att det kommer någon gula i vitorna).
  2. Smält smöret.
  3. Tillsätt mjölk och vatten och värm tills vätskan är ljummen, cirka 37 grader.
  4. Smula jästen i en bunke och lös upp den i degvätskan.
  5. Tillsätt äggulor, salt, strösocker, vaniljsocker och vetemjöl, rör till en slät våffelsmet.
  6. Vispa äggvitorna till mjuka toppar i en ren och torr bunke.
  7. Vänd försiktigt ner i våffelsmeten och låt vila i cirka 20 minuter.
  8. Värm våffeljärnet.
  9. Pensla det med smält smör och grädda dina belgiska våfflor i 3–5 minuter.

Annons:

Belgiska chokladvåfflor

av Leila Lindholm
  •  4 ingr

Belgiska våfflor

av Johan Sörberg
  •  20 min
  •  10 ingr
  •  9 ingr

Chokladvåfflor

av Linnéa Seidel
  •  9 ingr
  •  11 ingr

Brioche

av Johan Sörberg
  •  6h 40 min
  •  27 ingr