Amerikanska bagels

koket.se
Bagels
Foto: TV4
Leila Lindholm
Leila Lindholm

Amerikanska bagels

11 ingredienser

Baka Leilas amerikanska bagels till brunch - eller närsomhelst!

Se Leila Lindholm laga receptet

logo

Ingredienser

portioner stycken
  • 25 g jäst
  • 5 dl vatten, ljummet
  • 2,5 tsk salt
  • 2 msk honung, flytande
  • 13,5 dl vetemjöl special
  • vatten, till kokning

Pensling och garnering:

  • 1 äggvita, uppvispad
  • 1 dl solroskärnor (linfrön, sesamfrön eller blå vallmofrön)

Till Kanel & russinbagels

  • 1,5 dl russin
  • 1 msk malen kanel
  • 1 dl vetemjöl special (kanel & russinbagels behöver mer mjöl)

Gör så här

  1. Smula jästen i en bunke och lös upp med vatten, salt, honung. (vill man göra kanel & russinbagels ska russin och kanel tillsättas nu)
  2. Tillsätt lite mjöl i taget.
  3. Arbeta degen i maskin i cirka 5 minuter. Degen skall vara stum och ganska hård.
  4. Låt den jäsa i bunken till dubbel storlek under bakduk i cirka 60 minuter.
  5. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och dela den i 12 bitar.
  6. Forma varje bit till en rund bulle och tryck ut ett hål i mitten med hjälp av pekfingret. Snurra degbiten runt fingret så att den större ring bildas.
  7. Jäs bagelsen under bakduk på en plåt med bakplåtspapper i cirka 45 minuter.
  8. Koka upp vatten i en stor kastrull.
  9. Sätt ugnen på 175 grader.
  10. Koka degringarna i vattnet, några i taget, i cirka 2-3 minuter på varje sida.
  11. Låt dem torka av på en ren kökshandduk.
  12. Lägg över dem på plåten med bakplåtspapper och pensla med uppvispad äggvita och strö över valfria frön (kanel & russinbagels ska bara penslas med äggvita, alltså inga frön).
  13. Grädda bröden gyllene mitt i ugnen i 20-25 minuter.