Rulltårtstrifle med jordgubbar

koket.se
Rulltårtstrifle med jordgubbar
Foto: TV4
Leila Lindholm
Leila Lindholm

Rulltårtstrifle med jordgubbar

17 ingredienser

Leilas variant på Charlotte Russe med jordgubbar och crème fraiche-grädde.

Charlotte russe är en fransk dessert (skapad av Marie-Antonin Careme) gjord med savoardikex och bavaroise. Det här är min egen version av desserten som jag gjort till ett mellanting mellan trifle och Charlotte. Den är betydligt enklare och snabbare än originalet och fantastisk god och fräsch! /Leila

Se fler recept från

Leila bakar i Frankrike

Se Leila Lindholm laga receptet

logo

Ingredienser

Rulltårta

  • 3 ägg (ekologiska)
  • 1,5 dl strösocker
  • 2 msk mjölk
  • 1 citron, skal av
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 dl mandelspån
  • strösocker, till rullning

Fyllning

  • 1 l färska jordgubbar
  • 1 dl strösocker
  • skal av 1 lime

Crème fraiche-grädde

  • 4 dl vispgrädde
  • 4 dl crème fraîche
  • 1 vaniljstång
  • 2 msk strösocker
  • 1 citron, skal av
  • 1 l färska bär (till att varva i Charlotte Russen)

Gör så här

Rulltårta

  1. Sätt ugnen på 250 grader.
  2. Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt.
  3. Tillsätt mjölk och rivet citronskal.
  4. Blanda vetemjöl med bakpulver och vänd ner det i äggsmeten.
  5. Bred ut smeten jämnt och tunt på en plåt med bakplåtspapper.
  6. Strö över mandelspån och grädda i mitten av ugnen i cirka 5 minuter.
  7. Strö strösocker över tårtbottnen och lägg ett bakplåtspapper över den, sedan en annan plåt över som hjälp att stjälpa tårtbottnen upp och ned.
  8. Lossa försiktigt bakplåtspappret från tårtbottnen när den fortfarande är varm (om det är svårt att få pappret att lossna kan man lägga en fuktig kökshandduk över det i någon minut och det lossnar direkt).

Fyllning

  1. Skiva jordgubbarna och mosa ihop dem med strösocker, sila bort eventuell överflödig vätska.
  2. Blanda ner rivet limeskal, bred ut fyllningen i ett jämnt lager på tårtbotten.
  3. Rulla ena långsidan mot den andra till en tight rulle, var noga med att vika in första kanten ordentligt.
  4. Skär tårtan i cirka 2 cm tjocka skivor.

Crème fraiche-grädde

  1. Vispa grädden fluffig och tillsätt crème fraiche.
  2. Dela och skrapa ur fröna ur vaniljstången.
  3. Rör ut vaniljfröna med strösockret och blanda det i grädden.
  4. Riv ner citronskalet och vispa blandningen fluffig.
  5. "Fodra" en serveringsskål med rulltårtsbitarna och varva med crème fraiche-grädde och färska bär.