Leilas Tarte Bourdaloue

Leilas Tarte Bourdaloue
Foto: TV4
Leila Lindholm
Leila Lindholm

Leilas Tarte Bourdaloue

12 ingredienser

Den här ljuvliga päronpajen är en riktig klassiker. Gillar man mandel kommer man att trilla av stolen för den verkligen smälter i munnen. Den serveras som den är eller med lite lättvispad grädde. /Leila

Bittermandeln i pajen förstärker och lyfter fram mandelsmaken. Jag tycker att den lyfter hela pajen till högre höjder. Om man vill kan man även smaksätta mandelkrämen med lite färsk vaniljstång eller rom också. /Leila

Ingredienser

Mördeg

  • 150 g smör, kallt
  • 4 dl vetemjöl
  • 0,5 dl florsocker
  • 1 ägg (ekologiskt)

Fyllning

  • 300 g sötmandel, skållad
  • 3 dl strösocker
  • 3 ägg (ekologiska)
  • 250 g smör, rumstempererat
  • 1 dl vetemjöl
  • 2 bittermandel
  • 2 förp päronhalvor, konserverade

Till servering

  • grädde, lättvispad

Gör så här

Mördeg

  1. Värm ugnen till 175 grader.
  2. Nyp ihop tärnat, kallt smör med vetemjöl och florsocker.
  3. Tillsätt ägget och arbeta samman tills degen precis går ihop.
  4. Tillsätt några droppar kallt vatten om degen inte skulle gå ihop men knåda aldrig en mördeg. Då drar den ihop sig i pajformen.
  5. Plasta degen och låt den vila i kylen i minst 30 minuter.

Fyllning

  1. Mixa mandeln till smulor i en hushållsmixer med knivblad.
  2. Tillsätt strösocker och ägg och mixa tills smeten är helt slät.
  3. Häll över smeten i en bunke och rör i det mjuka smöret tills smeten är slät.
  4. Sikta och vänd försiktigt i vetemjölet och smaksätt med finriven bittermandel.
  5. Kavla ut mördegen och klä en pajform (28 cm i diameter) och nagga botten med en gaffel.
  6. Fäst aluminiumfolie runt insidan av kanten (så att den håller upp kanten på skalet när den förgräddas).
  7. Grädda i cirka 10 minuter så botten fått en gyllene färg.
  8. Ta ut skalet och låt det svalna.
  9. Fyll pajskalet med mandelsmeten.
  10. Häll av och skiva päronhalvorna i ganska tunna skivor.
  11. Tryck till dem som solfjädrar och lägg dem med 2 cm mellanrum i pajen. Det går åt cirka 7 halvor till en paj på 28 cm i diameter.
  12. Strö över mandelspån.
  13. Grädda pajen gyllene i cirka 1 timme.
  14. Servera med lättvispad grädde.