Löksoppa

Löksoppa
Foto: Fredrik Sandin Carlson

Löksoppa

Av: Leif Mannerström Crister Svantesson

Från: Nyhetsmorgon

14 ingredienser

20 min

En klassisk förrätt med franska anor.

Ingredienser

portioner
  • 3 gula lökar, tunt skivade
  • 2 potatisar, i tunna skivor
  • 2 klyftor vitlök, skivade
  • 0,5 dl olivolja
  • 25 g smör
  • 0,5 krm strösocker
  • 1 lagerblad
  • 1 hönsbuljongtärning
  • 2 dl torrt vitt vin
  • salt
  • peppar, nymalen
  • några blad färsk timjan
  • 4 skivor vitt bröd, rostat
  • 200 g Gruyèreost riven (eller lagrad Grevéost)

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala och strimla lök och vitlök. Fräs löken och vitlöken tillsammans med potatis i olja och smör.
  3. Tillsätt vinet och socker. Lägg i buljongfonden (buljongtärningen plus den mängd vatten som står på buljongförpackningen) och tillsätt lagerblad. Låt puttra tills allt är mjukt. Smaka av med salt, peppar och timjan.
  4. Häll upp soppan i fyra skålar. Lägg i bröd och täck med massor av ost.
  5. Gratinera soppan några minuter i den övre delen av ugnen på 200 grader, tills osten är frasig och gyllenbrun.
  6. Garnera med lite timjan och eventuellt lagerblad. Servera genast.