Foto: Fredrik Sandin Carlson

Löksoppa


20 min4

En klassisk förrätt med franska anor.

  • 3 st stora gula lökar, tunt skivade
  • 2 st potatisar, i tunna skivor
  • 2 st vitlöksklyftor, skivade
  • 0.5 dl olivolja
  • 25 g smör
  • 1 nypa socker
  • 1 st lagerblad
  • 1 tärning hönsbuljong
  • 2 dl torrt vitt vin
  •   salt
  •   nymalen peppar
  •   några blad färsk timjan
  • 4 skivor rostat vitt bröd
  • 200 g riven Gruyère- eller lagrad Grevéost
  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala och strimla lök och vitlök. Fräs löken och vitlöken tillsammans med potatis i olja och smör.
  3. Tillsätt vinet och socker. Lägg i buljongfonden (buljongtärningen plus den mängd vatten som står på buljongförpackningen) och tillsätt lagerblad. Låt puttra tills allt är mjukt. Smaka av med salt, peppar och timjan.
  4. Häll upp soppan i fyra skålar. Lägg i bröd och täck med massor av ost.
  5. Gratinera soppan några minuter i den övre delen av ugnen på 200 grader, tills osten är frasig och gyllenbrun.
  6. Garnera med lite timjan och eventuellt lagerblad. Servera genast.

Annons:

Fransk löksoppa

av Alexandra Zazzi
  •  40 min
  •  12 ingr
  •  9 ingr

Löksoppa med ostpastej

av Julia Hortlundh och Mimi Oskarsson
  •  15 ingr

Ottos löksoppa

av recept.nu
  •  9 ingr
  •  12 ingr
  •  9 ingr

Gratinerad löksoppa

av Anders Levén
  •  40 min
  •  10 ingr