Kanelbrûlée

Kanelbrûlée
Foto: Tomas Yeh
Leif Mannerström 2018
Leif Mannerström 2018

Kanelbrûlée

7 ingredienser

En len kanelbrûlée med sitt knäckiga lock är en dröm. Receptet kommer från Mannerströms julkokbok.

Fler smakprov från Leifs julbord

Glöggsill

Farmors sillsallad

Jullax med stekta äpplen

Kokta rimmade revben

Grönkålssallad

Julens fruktsallad med nötter

Läs mer om Mannerströms julkokbok

Ingredienser

portioner
  • 3,5 dl vispgrädde
  • 1,5 dl standardmjölk
  • 2 kanelstänger
  • 1 bit apelsinskal
  • 6 äggulor
  • 4 msk strösocker

Till garnering

  • 4 msk rörsocker

Gör så här

  1. Häll grädde och mjölk i en kastrull.
  2. Lägg i kanelstänger och apelsinskal.
  3. Koka upp och låt sjuda i ett par minuter på svag värme.
  4. Dra kastrullen åt sidan och låt vila i ca 15 minuter så att gräddmjölken drar till sig smakerna.
  5. Koka upp gräddmjölken på nytt.
  6. Vispa upp äggulor och socker lätt i en bunke.
  7. Sila den heta gräddmjölken över gulorna lite i taget under vispning.
  8. Värm ugnen till 120 grader.
  9. Ställ ugnssäkra portionsformar i en långpanna.
  10. Häll lite varmt vatten i botten av långpannan.
  11. Fördela smeten i formarna och grädda i mitten av ugnen i ca 40 minuter,
  12. tills de precis har stannat.
  13. Låt svalna.
  14. Mixa råsockret i en matberedare.
  15. Fördela i ett jämnt lager över brûléerna.
  16. Bränn sockret med en liten gasolbrännare tills det karamelliserats och fått en gyllenbrun färg. Alternativt kan man bränna sockret högt upp i ugnen i 2–3 minuter, ugnen ska då vara på enbart grillvärme.

Jens Dolks dryckestips
Landsort Lager, Nynäshamns Ångbryggeri, Sverige, 500 ml, art.nr 1466, 28,50 (5 Solar)
Snälleröds Ekologiska Snapsar, Sverige, 5x50ml, art.nr 184, 119 kr (4 Solar)