Foto: Fredrik Sandin Carlson
Spela video

Oxfilé med pepparsås


4

Festlig oxfilé med pepparsås (pepparstek) efter mästerkocken Leif Mannerströms recept. Rosta vitpeppar i ugn eller het panna.

Se Leif Mannerström laga rätten i videoklippet.

  • 4 bitar oxfilé à 250 g

Pepparsås

  • 2 msk hel vitpeppar
  • 0.5 msk grönpeppar
  • 1 st schalottenlök (skalad, finhackad)
  • 0.5 msk estragon finhackad
  • 2 msk konjak
  • 1 dl rödvin
  • 2 dl grädde
  • 3 dl reducerad, hemgjord kalvfond (eller utspädd från koncentrerad) )
  1. Rosta vitpeppar i ugnen på 150 grader i 10 min eller i en varm, torr panna, stöt den sedan grovt i mortel.
  2. Fräs schalottenlöken, grönpeppar, estragon samt lite av den rostade vitpepparen.
  3. Slå i lite olja, slå på kalvfond, rödvin, konjak. OBS! Om du använder koncentrerad fond på flaska måste du späda ut den enligt förpackningen så att du får 3 dl buljong.
  4. Låt koka ihop i ca 10 min. Slå sedan i grädden och låt koka ytterligare i ca 10 min.
  5. Rulla kanterna på oxfilébitarna i peppar och stek köttet.
  6. Servera med pepparsåsen.

Annons:

  •  9 ingr

Brinnande pepparstek

av Anders Levén
  •  15 ingr

Pepparstek

av Tommy Myllymäki
  •  10 ingr
  •  12 ingr
  •  1h
  •  31 ingr
  •  2 h
  •  41 ingr
  •  30 min
  •  19 ingr