Foto: Matton

Leif Mannerströms räksoppa


4

Räksoppa med egen fond på räkskal (kasta aldrig räkskal, jag tar reda på var ni bor...) Det här är en relativt enkel rätt att laga. Jag har sagt det förut: det här blir alltid en god soppa. Kom ihåg att servera den rykande varm. En vällagad skaldjurssoppa är alltid populär, för att inte säga river ner applåder! /Leif Mannerström

Så väljer du ekorätt i fiskdisken >>

  • 600 g färska räkor
  • 2 msk olivolja
  • 1 st finhackad gul lök
  • 1 bit färsk fänkål, skuren i små tärningar (ca 50g)
  • 1 tsk tomatpuré
  • 6 dl fiskbuljong (av tärning)
  • 1 dl torrt vitt vin
  • 3 dl vispgrädde
  •   ev lite cognac
  •   salt och nymalen peppar efter smak
  • 1 knippe dill, finskuren, till garnering
  1. Skala räkorna men spara skalen. Ställ räkorna svalt så länge.
  2. Fräs räkskalen i oljan i en kastrull någon minut.
  3. Tillsätt lök, fänkål och tomatpuré.
  4. Fräs ytterligare ett par minuter.
  5. Tillsätt fiskbuljongen och vinet, låt allt sjuda 10-12 minuter.
  6. Sila.
  7. Häll tillbaka den silade buljongen i en kastrull.
  8. Häll i grädde och låt koka ca 10 min.
  9. Smaka av med salt och peppar och eventuellt en skvätt cognac. Arrangera räkorna vackert och garnera med dill. Servera räksoppan direkt, rykande het!

Annons:

Räksoppa

av Jan Boris-Möller
  •  30 min
  •  10 ingr

Räksoppa

av Alexandra Zazzi
  •  16 ingr

Anettes citron- och yoghurtglass

av Anette Rosvall och Emma Hamberg
  •  7 ingr
  •  15 ingr
  •  28 ingr
  •  11 ingr

Mandariner

av Tommy Myllymäki
  •  4 ingr
  •  18 ingr