Tigerkaka

Tigerkaka
Foto: Ulrika Ekblom
Liselotte Forslin
Liselotte Forslin

Tigerkaka

10 ingredienser

ca 1 h 15 m

Ett kärt barndomsminne är tigerkakan som trots sitt avancerade mönster är väldigt lätt att baka.

Ingredienser

portioner

Kaka

  • 200 g smör
  • 2,5 dl strösocker
  • 3 ägg
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 dl mjölk
  • smör, till formen
  • ströbröd, till formen

Smaktillsats

  • 2 msk kakao
  • 1 msk vaniljsocker

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smörj och bröa en kransform, cirka 1,5 liter.
  3. Rör smör och socker poröst.
  4. Rör ner ett ägg i taget under omrörning.
  5. Blanda mjöl och bakpulver och blanda i.
  6. Tillsätt mjölken och blanda väl.
  7. Ta undan en tredjedel av smeten i en annan skål och blanda ner kakaon.
  8. Smaksätt resten av smeten med vaniljsockret.
  9. Häll hälften av den ljusa smeten i formen och sedan den mörka smeten och resten av den ljusa.
  10. Dra runt med en gaffel lite så det blir marmorerat.
  11. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka en timme.
  12. Låt kakan svalna innan du skär upp den.