Filé Mignon Black and White - Liselott Forslin

filé mignon black and white
Foto: Ulrika Ekblom
Liselotte Forslin
Liselotte Forslin

Filé Mignon Black and White - Liselott Forslin

28 ingredienser

1h

Tänk att en sådan missförstådd rätt kan vara så god. Glöm de trista varianter du ätit på krogen. En riktig Filé Migon är mycket god och lyxig med både ox- och kalvfilé, lite bearnaise samt en urgod tryfferad rödvinssås. Receptet kommer från webbtidningen Le Parfait.

_Text, recept och matstyling: Liselotte Forslin/Söderberg agentur
Foto: Ulrika Ekblom/Söderberg agentur
Styling Jenny Norstedt och Ulrika Ekblom.

Smycken och accessoarer från Estelle, Herta, Euforica._

Ingredienser

portioner
  • 500 g kalvfilé [4 bitar]
  • 500 g oxfilé, 4 bitar
  • ev 4 skivor färsk tryffel (kan absolut uteslutas)
  • smör, till stekning
  • flingsalt
  • svartpeppar, nymald

Tryffelsås

  • 2 msk schalottenlök, finhackad
  • 1 morot, tärnad i små tärningar
  • 0,5 tsk vitpeppar, krossad
  • 2 msk smör
  • 1,5 msk vetemjöl
  • 2 dl stark köttbuljong
  • 1 dl rött vin
  • 1 msk soja
  • 1 tsk strösocker
  • salt
  • 1 tsk tryffelolja

Bearnaise

  • 1 schalottenlök
  • 2 msk färsk dragon, hackad
  • 0,5 dl rödvinsvinäger (eller sherryvinäger)
  • 0,5 tsk vitpeppar, krossad
  • 2 äggulor
  • 100 g smör, skuren i tärningar
  • salt
  • vitpeppar

Bönknyten

  • 150 g gröna bönor, färska
  • 4 skivor bacon
  • 1 tsk smör

Gör så här

Börja med bearnaisesåsen

  1. Hacka schalottenlöken lägg hacket i en liten kastrull tillsammans med dragonen.
  2. Häll på vinäger och tillsätt peppar.
  3. Låt koka till nästan all vätska är borta.
  4. Ta av från plattan och låt svalna.
  5. Häll vinägerblandningen i en värmetålig skål.
  6. Vispa ner äggulorna.
  7. Ställ skålen i en kastrull med sjudande vatten (det får inte koka för då skär sig såsen).
  8. Släpp ner en tärning smör och vispa ordentligt.
  9. Fortsätt med en tärning i taget och vispa däremellan.
  10. Smaka av med salt och peppar.

Fortsätt med tryffelsåsen

  1. Fräs lök, morot och peppar i smör ett par minuter.
  2. Pudra över mjöl, vispa ihop och fräs snabbt.
  3. Vispa ner buljong och vin.
  4. Tillsätt soja och låt sjuda i 2-3 minuter.
  5. Smaka av med socker och lite salt.
  6. Sila såsen, smaka av med tryffelolja.

Gör bönknytena

  1. Förväll bönorna 2-3 minuter i lättsaltat vatten.
  2. Dela upp dem i fyra knippen och rulla en baconskiva runt varje.
  3. Stek dem lätt runtom i lite smör så baconet får färg.

Stek köttet

  1. Putsa filéerna krydda dem med salt och peppar.
  2. Stek i smör cirka 2 minuter på varje sida.

Servera

  1. Lägg upp en oxfilébit och en kalvfilébit på fyra fina tallrikar.
  2. Skeda över tryffelsås på ena oxfilén, toppa eventuellt med en skiva färsk tryffel och lägg bearnaise på kalvfilén.
  3. Servera med bönknytena.
  4. Strö över lite flingsalt och drag några varv med pepparkvarnen