Laxsashimi med ponzusås och rädis-och gurksallad

Laxsashimi med ponzusås och rädis-och gurksallad
Foto: TV4
Jennie Walldén KM
Jennie Walldén KM

Laxsashimi med ponzusås och rädis-och gurksallad

13 ingredienser

15 m

Läcker sashimi med lax, picklad gurksallad och ponzusås.

Maten räcker till 4 portioner som förrätt eller 2 portioner som huvudrätt.

Ingredienser

portioner2 - 4
  • 400 g rå lax (av typ salma eller fröyalax)
  • 2 dl majonnäs, gärna hemslagen
  • 1 msk japansk soja (typ kikkoman)
  • 0,5 msk apelsin, pressad
  • 0,5 krm apelsinskal, finrivet
  • 2,5 msk risvinäger
  • 1 msk honung
  • 1 knippe rädisa
  • 0,5 gurka
  • 0,5 msk strösocker
  • 2 tsk svarta sesamfrön
  • salt
  • 1 knippe vattenkrasse, krasse eller gräslök

Gör så här

  1. Blanda majonnäs med soja, pressad apelsin, apelsinskal, 0,5 msk risvinäger och honung. Lägg i fyra små dippskålar.
  2. Skiva rädisor tunt, gärna på mandolin. Skiva även gurka tunt, med mandolin eller potatisskalare. Ta inte med de mjuka kärnorna. Blanda 1 msk risvinäger med strösocker och rör tills sockret löst sig. Häll över rädisor och gurka och vänd runt. Smaka av med salt.
  3. Skiva laxen i ca 0,5 cm skivor. Lägg upp vacker på 4 tallrikar tillsammans med rädis-och gurksallad. Strössla sesamfrön över salladen och garnera med vattenkrasse, krasse eller gräslök. Servera med ponzusåsen.