150 g taleggioost, skuren i små, små bitar (eller annan smakrik ost)
0,5 dl parmesanost, färskriven
parmesanost (för servering)
Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader.
Fyllning
Hetta upp olivolja i en stekpanna och fräs den tärnade laxen i 1-2 minuter, salta och peppra. Lägg över på ett fat.
Värm olivolja i samma stekpanna och fräs först all finhackad lök och vitlök på låg värme utan att den tar färg. Tillsätt sedan den grovhackade spenaten och stek den i 2-3 minuter. Krydda med salt och peppar.
Blanda spenat, citronzest, parmesanost, ricotta, ägg, fänkålsfrön och persilja i en bunke:. Rör sedan varsamt i laxtärningarna. Smaka av med salt och peppar.
Koka pastaplattorna, ca 1-2 minuter i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och låt dem rinna av. Dela plattorna om de är stora.
Lägg fyllningen på pastaplattornas kortsida och rulla ihop dem.
Ostsås
Smält smöret i en kastrull, gärna med non-stickbeläggning beläggning. Rör ner mjölet och vispa sedan långsamt ner mjölken. Rör om till en slät ganska tunnflytande sås, tillsätt salt, peppar och muskot. Låt såsen sjuda i ca 5 minuter, rör om då och då och ställ den sedan åt sidan.
Tillsätt osten och rör om tills den smält och såsen är slät och inte alltför tjockflytande. Rör i ytterligare lite mjölk om det behövs. Smaka av med salt och peppar.
Täck botten i en ugnsform med lite av ostsåsen. Lägg i cannellonirullarna sida vid sida med skarvarna nedåt. Ringla ostsåsen över och skaka lätt på formen så att såsen rinner ner mellan rullarna. Strö över parmesanost.
Sätt in formen mitt i ugnen i 20-25 minuter. När såsen bubblar och osten smält är cannellonin klar.