Foto: Fredrik Sandin Carlson

Köttbullar, Pelle Johanssons recept


35 min4

Hela världen gillar goda köttbullar och i Sverige vill vi ha köttbullarna som här, med kryddpeppar och nejlikor.

Épice riche är Tore Wretmans variant på den klassiska kryddblandningen fyra kryddor och innehåller muskot, vitpeppar, kryddpeppar, kryddnejlika

Köttbullar

  • 300 g nötfärs
  • 200 g fläsk- eller kalvfärs
  • 1 dl ströbröd
  • 1.5 dl mjölk
  • 0.5 dl grädde
  • 1 st ägg
  • 1 msk senap
  • 2 tsk épiche riche eller fyra kryddor
  • 0.5 tsk lökpulver
  •   salt
  •   peppar
  •   en nypa socker
  •   lingonsylt till servering

Potatispuré:

  • 400 g potatis
  • 1 dl mjölk
  •   smör (går att utesluta)
  •   salt
  •   peppar
  1. Köttbullar
    Blötlägg ströbrödet i mjölken och grädden. Blanda övriga ingredienser till färsen i en annan bunke.
  2. Blanda ner det svällda ströbrödet i köttfärsen efter 10 minuter.
  3. Rulla till små köttbullar och stek i olja och smör.
  4. Potatspuré
    Skala och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Pressa den med en purépress.
  5. Värm mjölken och vispa ner den tillsammans med potatisen. Tillsätt eventuellt smör. Salta och peppra.
  6. Servera köttbullarna med potatispurén och lingonsylt.

Annons:

Juliga Köttbullar

av Malin Söderström
  •  11 ingr

Kokt julskinka

av recept.nu
  •  12 ingr
  •  50 min
  •  20 ingr
  •  30 min
  •  15 ingr

Fars lingontårta

av recept.nu
  •  15 ingr

Raggmunkar

av Pelle Johansson
  •  9 ingr
  •  40 min
  •  16 ingr

Kryddfärsbiffar

av Crister Svantesson
  •  20 min
  •  17 ingr