Fudge, mjuk chokladkola

Fudge, mjuk chokladkola
Foto: Ulrika Pousette
Maud Onnermark
Maud Onnermark

Fudge, mjuk chokladkola

Av: Maud Onnermark

Från: Lättlagad julmat och julgodis

7 ingredienser

1 h

Tvåfärgad fudge (mjuk chokladkola), perfekt på julens gottebord. Recept från kokboken Lättlagad julmat och julgodis

Receptet ger ca 70 bitar fudge.

Vill du göra tvåfärgad kola gör du en sats i taget och häller denandra smeten ovanpå den första.

Läs mer om

Lättlagad julmat och julgodis

.

Ingredienser

portioner kolor

Fudge (mjuk chokladkola)

  • 3 dl vispgrädde
  • 1 dl ljus sirap
  • 2 dl strösocker
  • 0,5 tsk ättika
  • 0,5 dl honung
  • 50 g smör
  • 100 g mjölkchoklad (eller mörk choklad)

Gör så här

Fudge(mjuk chokladkola)

  1. Blanda grädde, sirap, socker och ättiksprit i en tjockbottnad kastrull.
  2. Koka tills kolamassan är 120 grader. Rör bara då och då. Rör du för mycket är det risk att massan sockrar sig.
  3. Rör i honung och smör och koka chokladkolan ytterligare 3–5 minuter.
  4. Ta kastrullen från värmen.
  5. Hacka chokladen och rör ner den i smeten.
  6. Rör tills den smält.
  7. Häll upp kolasmeten i en liten form, cirka 15 x 25 cm, klädd med bakplåtspapper.
  8. Låt stelna och skär fudgen i bitar.
  9. Vill du göra tvåfärgad fudge eller chokladkola gör du en sats i taget och häller den andra smeten ovanpå den första.