Låt lammet tysta dig

Låt lammet tysta dig
Foto: TV4

Låt lammet tysta dig

Av: Jessica - Boden

Från: Halv åtta hos mig

21 ingredienser

2 h

Jessicas variant av kroatisk lammgryta .En mustig och god gryta med smak av rosmarin. Passar utmärkt på mörka höst- eller vinterkvällar. Smakerna tar oss till den kroatiska övärlden, ljumma kvällar i gott sällskap. Smakar gott tillsammans med kokt potatis.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Lammgryta

  • 600 g lammstek
  • 2 gula lökar
  • 3 klyftor vitlök
  • 2 paprikor (av valfri färg)
  • 300 g torkade och urkärnade plommon
  • 3-4 msk tomatpuré
  • 4 dl rött vin (gärna fylligt med låg syra)
  • 1 dl vatten
  • 1 msk oxfond
  • salt
  • svartpeppar, grovmalen
  • 2 kvistar färsk rosmarin
  • smör
  • olivolja
  • ev 1 msk maizenaredning

potatis

  • ca 1 kg fast potatis
  • 1-2 tsk salt

sallad

  • salladsmix
  • gurka
  • körsbärstomater
  • persilja, att garnera med

Gör så här

Lammgryta

  1. Skär köttet i tärningar, 2x2 cm stora. Bryn köttet i olja och smör i en stekpanna, salta och peppra köttet i pannan. När köttet är stekt låter du det vila i en skål vid sidan om spisen.
  2. Hacka löken och skiva vitlöken och fräs den med olivolja i en gryta. Löken ska bara bli mjuk ej få färg.
  3. Kärna ur och skölj paprikan. Skär den i grova bitar och tillsätt den i grytan tillsammans med löken. Tillsätt 300 g torkade plommonen, de ska vara hela. Låt alltsammans fräsa ihop i grytan en stund innan du tillsätter 4 msk tomatpuré, 4 dl rött vin, 1 dl vatten samt 1 msk oxfond. Koka på svag värme i ca 10 minuter innan du tillsätter köttet.
  4. Tillsätt kvistarna av rosmarin och låt grytan puttra på låg värme i ca 1,5 timme.
  5. Smaka av med salt och grovmalen svartpeppar. Om man vill ha såsen i grytan tjockare kan man reda av med ca 1 msk ljus maizena.

Potatis

  1. Koka upp vatten med saltet och lägg i potatisarna. Låt koka upp och sjud sedan på medelsvag värme i ca 20 min. Koktid kan variera beroende på sort och storlek. Pröva med en sticka om potatisen är genomkokt och mjuk.
  2. Häll av vattnet och låt potatisen ånga av på varm platta i någon minut så får du en torr och aptitlig potatis. Servera genast.

Servering

  1. Servera rätten tillsammans med en sallad bestående av blandsallat, gurka, och klyftade körsbärstomater. Garnera med ett par kvistar persilja.