En rejäl lammstek är toppen som bjudmat. Till bönorna går det bra att koka torkade vita bönor. Det blir lagom med 1 dl bönor som ger 3 dl kokta. De ska blötläggas i 10 timmar och sedan kokas i 45 minuter.
Sätt ugnen på 175°. Torka noga av steken och lägg den på galler i en långpanna. Skala vitlöksklyftorna. Rör ihop vinäger, soja, svartpeppar och rosmarin. Pressa i vitlöksklyftorna. Pensla steken och sätt in i ugnen. Slå på lite vatten i långpannan.
Stek i 30 minuter eller till en innertemperatur på 65° för rosa kött och 72° för genomstekt. Fortsätt att pensla steken tills blandningen tar slut och slå på vatten om det behövs. Svep in steken i smörpapper och låt den vila i minst 10 minuter innan du skär upp den. Ta vara på skyn som bildas. Mät den och spä med vatten till 5 dl. Koka upp strax före servering.
Skålla, skala och kärna ur tomaterna. Skär fruktköttet i bitar. Skala och hacka löken och skala vitlöksklyftan. Repa bladen av timjankvisten. Fräs löken i olivolja i en kastrull. Tillsätt tomaterna, lägg i lagerbladet och pressa ner vitlöken. Låt puttra en stund på svag värme. Krydda med timjan, salt och peppar. Slå över de avrunna bönorna och vänd försiktigt ner dem i tomatröran.