Lammfärsburgare med picklad rödlök

Lammfärsburgare med picklad rödlök
Foto: TV4

Lammfärsburgare med picklad rödlök

Av: Katarina - Åland

Från: Halv åtta hos mig

19 ingredienser

60 m

Fuskpicklad rödlök och lite ost sätter piff på lammfärsburgaren med spröda ugnsstekta ”chips”.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Burgare

  • 500 g lammfärs
  • 1 dl skorpsmulor
  • 2 dl mjölk
  • 0,5 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 ägg
  • 1 tsk salt
  • 0,5 krm peppar
  • skiva gräddost (gärna ÅCA Kastelholm)
  • 4 hamburgerbröd

Fuskpicklad rödlök

  • 2 rödlökar
  • 1 msk strösocker
  • 1 tsk salt
  • 1 dl vitvinsvinäger
  • 1 dl vatten

Chips

  • ca 10 fasta potatisar
  • olja, till pensling
  • salt
  • peppar

Gör så här

Lammfärsburgare

  1. Blanda ihop skorpsmulor med vätskan i en rymlig skål, låt svälla tills det liknar en smet.
  2. Skala och finhacka löken under tiden, löken bör vara väldigt fin för att biffen skall hålla formen.
  3. Rör ner resten av ingredienserna i smeten, rör om tills allting blandats väl.
  4. Forma biffarna ungefär lika runda som brödet du serverar biffarna i, och inte för tjocka så att de kan stekas igenom.
  5. Ta fram en stekpanna, tillsätt smör. När pannan är värmd steker du biffarna i ca 10 minuter beroende på värme, så att biffarna får en fin färg och är genomstekta. När det är ett par minuter kvar av stekning skivar du ost och lägger på biffarna, så att osten smälter och bildar ett lager på biffen.
  6. Lägg undan biffarna på en separat tallrik, stek sedan hamburgerbröden snabbt på insidan av bröden så att dom får lite fett och smak.

Rödlök

  1. För fuskpicklade rödlöken skalar du löken och sedan skär den i jämna skivor.
  2. Värm en stekpanna med vatten och vitvinsvinäger. Det ska vara vätska över hela pannans botten. Tillsätt rödlöken, saltet och sockret, låt stå på låg värme och suga i sig vätska. Efter 10 min höjer du värmen så att det kokar och vätskan avdunstar, och när vätskan har avdunstat steker du ett par minuter till så att rödlöken får lite stekyta, dock inte färg.

Chips

  1. Ställ ugnen på 225 grader.
  2. Tvätta potatisen väl och ta bort svarta prickar.
  3. Skiva potatisen väldigt tunt med valfritt redskap, osthyvel eller kniv.
  4. Sprid ut potatisskivorna på bakplåtspapper, pensla med olja och rikligt med valfri krydda. Jag älskar chips med bara salt och lite peppar.
  5. Kräver max en kvart i ugnen, blir lätt brända eftersom de är tunna.