Kyld tomatsoppa med färskost

Kyld tomatsoppa med färskost
Foto: Tv4

Kyld tomatsoppa med färskost

Av: Cecilia - Lund

Från: Halv åtta hos mig

17 ingredienser

1 h + jästtid

Kyld tomatsoppa med färskost, örter och hembakat bröd blir en härlig förrätt.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Bröd

  • 0,5 förp jäst
  • 5 dl vatten, ljummet
  • 1 tsk salt
  • 3 msk olja
  • 1 msk honung
  • 500-750 g vetemjöl (beroende på mjölsort)

Soppa

  • 500 g tomat (gula)
  • 1 gul lök
  • 3-4 dl grädde
  • 1 bit gul paprika
  • chilisås (en skvätt)
  • 2-5 tsk äppeljuice
  • salt
  • peppar

Servering

  • färskost
  • oliver
  • färsk oregano

Gör så här

Bröd

  1. Lös jästen i ljummet vatten blandat med salt, olja och honung. Arbeta in mjölet ordentligt.
  2. Jäs i bunken i ca 40 minuter.
  3. Forma frallor och jäs igen i 30-40 minuter.
  4. Baka sedan på 230 grader ca 9-12 minuter.

Soppa

  1. Lägg ner alla ingredienser i en gryta och sjud 30-40 minuter.
  2. Mixa, sila, kyl och smaka av med salt och peppar. Ev späd före servering om den blir för tjock.

Servering

  1. Soppan serveras kall med färskost, oliver och oregano samt brödet.