Kycklingpasta med mangold och pinjenötter

Kycklingpasta med mangold och pinjenötter
Foto: Tv4

Kycklingpasta med mangold och pinjenötter

Av: Sofia - Söderköping

Från: Halv åtta hos mig

16 ingredienser

30 m

En ljummen sommarpasta med trädgårdens guld så som vitlök, lök och mangold.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig säsong 24, år 2023. Recepten därifrån är komponerade av amatörkockar, Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Kyckling

  • 600 g kycklingbröstfilé, strimlade
  • 2 msk smör
  • 2 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar

Pasta

  • 500 g linguine
  • 2 l vatten
  • 2 msk salt

Mangoldsallad

  • 300 g mangold, strimlad
  • 50 g pinjenötter, naturella
  • 150 g parmesanost, finriven
  • 3 klyftor vitlök, finhackade
  • 2 gula lökar, grovhackad
  • 2 msk smör
  • 2 msk olivolja
  • 2 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar

Gör så här

Kyckling

  1. Skär kycklingen i 1 cm breda strimlor.
  2. Smält smör i en stekpanna, när smöret börjar bli lite gyllenbrunt lägger du i kycklingen. Stek bitarna tills de får lätt färg. Krydda med salt och svartpeppar.
  3. Är det en mindre stekpanna delar du upp och steker i två omgångar, så att kycklingen blir ordentligt stekt.
  4. Lägg nu kycklingen åt sidan och invänta pastan och mangoldsalladen.

Pasta

  1. Koka upp vatten, tillsätt saltet när det kokar. Lägg i pastan och rör om.
  2. Låt det koka kraftigt men inte hela koktiden. När det återstår 3 minuter stänger du av plattan och låter pastan ligga kvar i vattnet.
  3. Samtidigt som pastan kokar påbörjar du mangoldsalladen.

Mangoldsallad

  1. Skölj mangoldbladen och låt dem rinna av på en handduk.
  2. Tag nu fram ytterligare en stekpanna och sätt på ganska hög värme. När pannan är varm tillsätter du pinjenötterna. Nu ska dessa rostas försiktigt, vilket du gör genom att hela tiden skaka lätt på stekpannan och röra runt i nötterna. När de fått en gyllenbrun färg är de klara, det tar ca 2-3 minuter. Häll upp nötterna på ett hushållspapper och ställ åt sidan.
  3. Riv parmesanen riktigt fint på ett rivjärn. Ställ åt sidan.
  4. Finhacka vitlöken och grovhacka den gula löken.
  5. Smält smör och olivolja i en stekpanna. När smöret smält och blandat sig med olivoljan lägger du i vitlök och gul lök. Stek på medelhög värme så att löken blir mjuk men inte tar färg.
  6. Strimla mangolden grovt och vänd ner den i löken. Rör runt och låt mangold och lök steka tillsammans 5 minuter. Fortsätt steka på medelvärme så att det sjunker ihop långsamt.
  7. Nu är det dags att tillsätta pastan. Med en hålslev vänder du ner pastan i mangold- och lökröran. Tillsätt sedan 3 dl pastavatten.
  8. Koka upp pastan och mangold- och lökröran. Låt det koka 2-3 minuter.
  9. Tillsätt kycklingen och rör om. Låt koka 2-3 minuter.
  10. Tag stekpannan åt sidan.
  11. Nu vänder du ner den finrivna parmesanen, de rostade pinjenötterna och smakar av med salt och svartpeppar.