Kycklinglevergryta med äpplen och timjan

Kycklinglevergryta med äpplen och timjan
Foto: TV4
Ernst Kirchsteiger
Ernst Kirchsteiger

Kycklinglevergryta med äpplen och timjan

17 ingredienser

40 min

Lättlagad gryta på kycklinglever och äpple med massor av smak. Bjud den gärna med nykokt matvete.

Ingredienser

portioner
  • 500 g kycklinglever, sköljd och torkad
  • 1 gul lök, finhackad
  • 200 g fläsk, strimlat
  • 2 klyftor vitlök, skivade
  • 50 g stjälkselleri, strimlad
  • 50 g palsternacka, skuren i mindre bitar
  • 0,5 msk tomatpuré
  • 1 äpple, tärnat (syrligt)
  • 1 morot, skuren i mindre bitar
  • 3 dl äppelmust
  • 0,5 kruka färsk timjan, finhackad
  • 100 g ölkorv, skuren i bitar
  • 2 msk koncentrerad kycklingfond
  • 2 msk balsamvinäger
  • svartpeppar
  • salt

Till servering

  • matvete, kokt

Gör så här

  1. Hetta upp en stor stekpanna eller gryta på medelhög värme. Lägg i lök och fläsk. Stek under omrörning tills allt börjar bli lite tillagat.
  2. Tillsätt vitlök, selleri, palsternacka och tomatpuré. Stek ihop ytterligare några minuter.
  3. Tillsätt äpple och morot.
  4. Skär levern i mindre bitar och lägg i grytan. Tillsätt också äppelmust, timjan, ölkorv och kycklingfond.
  5. Koka upp grytan och sänk sedan värmen. Låt grytan puttra i några minuter tills den har tjocknat något.
  6. Smaka av med svartpeppar, salt och balsamvinäger. Servera grytan med till exempel matvete.