Frikassé lagas oftast av kött med lång tillagningstid. Lagar du den av kycklingfilé blir den snabblagad. Det går bra att servera klyftpotatis till, men även pressad potatis eller kokt ris smakar bra.
Ansa, skala och skölj morot, palsternacka och purjolök. Skär i mindre bitar. Koka upp kycklingbuljongen och lägg i rotsaker, purjolök och lagerblad. Koka rotsakerna nästan mjuka.
Skär köttet i 2 cm stora kuber. Lägg i köttet, låt koka upp och låt det sjuda i ca 5 minuter. Ansa champinjonerna och skär dem i stora bitar. Lägg dem i kall panna, sätt på värmen och låt dem svettas på medelvärme tills det mesta av vätskan kokat bort. Öka värmen, lägg i smör och fräs en stund.
Ta upp kycklingköttet och håll det varmt under folie. Sila buljongen. Smält smöret, ta av från värmen och rör ner mjölet. Sätt tillbaka på värmen och spä med buljongen, lite i taget. Tillsätt grädden och koka såsen till simmig konsistens. Krydda såsen med salt och nymalen vitpeppar. Lägg tillbaka köttet i såsen och hetta upp. Vänd ner champinjonerna och servera genast till klyftpotatis.