Kycklingbröst med ädelost-och rosépepparsås

Kycklingbröst med ädelost-och rosépepparsås
Foto: TV4

Kycklingbröst med ädelost-och rosépepparsås

Av: Martin - Säffle

Från: Halv åtta hos mig

17 ingredienser

50 m

Kycklingbröst tillagad i micron serveras med friterade potatistorn med filodeg, ädelostsås samt paprika och sparris.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 4 färska kycklingbröst (eller filéer)
  • 0,5 förp gräddädelost
  • 1,5 dl grädde
  • 1 kycklingbuljongtärning (eller hönsbuljongtärning)
  • 1 tsk rosépeppar

Servering

  • 2 knippen grön sparris
  • 1 röd paprika
  • 1 gul paprika
  • koriander

potatis

  • 8-10 mjöliga potatisar
  • ca 100 g smör
  • 0,5-1 dl grädde
  • 1 förp grekisk filodeg
  • 1 frityrolja, dunk
  • 1 äggula
  • svartpeppar (efter smak)
  • 1 tsk salt

Gör så här

  1. Tina upp filodegen i förväg om den är fryst. Börja med att skala potatis, klyv dem i mindre bitar och lägg i kastrull m vatten och 1 tsk salt. När potatisarna är ordentligt genomkokta, häll av vattnet, lägg i smöret och grädden. Använd en stomp för att arbeta massan till potatismos.
  2. Koka upp frityroljan i kastrull eller gärna fritös. Rulla ut filodegen på en skiva. Skopa upp ca 3 msk potatismos på filodegen, jämna ut moset så det ligger lika mycket längs rullen. Pensla kanten med äggula, rulla in moset i filodegen (jag använde ca 3-4 lager) Pensla även ändarna på rullen och vik in. Gör 4 stycken, storleken ska vara något större än vårrullar.
  3. Lägg kycklingfiléerna i en plastbunke med lite vatten i. Sätt på locket löst och lägg in det i mikrovågsugnen ca 8-10 min, mellan-hög effekt.
  4. Ta 0,5 paket gräddädelost, ca 70 gram. Rör ihop med grädde och buljongen i kastrull, var försiktig med värmen. Låt den långsamt sjuda tills osten och buljongen löst upp. Krossa ca 1 tsk rosépeppar och häll i såsen.
  5. Värm upp en stekpanna. Skär av rötterna på sparrisen. Forma paprikan till små trekanter där en sida är ca 3 cm. Stek upp sparrisen och paprikan med smör, häll sedan på vatten och låt dem koka någon minut. Häll av vattnet, stek ytterligare en minut och strö över peppar och salt (flingsalt går också bra).
  6. Lägg potatismosrullarna i frityren, 2 åt gången. Rulla runt dem så de får jämn ljusbrun yta. Lägg dem sedan på hushållspapper så oljan rinner av.
  7. Ta ur kycklingarna ur micron, lägg dem i pannan och stek tills de fått en fin yta. Kontrollera att de är helt genomstekta.
  8. Skär av ändarna på potatistornen och skär av på snedden i mitten (ca 45 grader) Ställ dem upp på tallriken; det blir 2 potatistorn till vardera tallrik.
  9. Korsa sparrisarna i mitten av tallriken och lägg kycklingfilén på den. Paprikan läggs vid sidan om. Värm upp och lägg på ett par matskedar med ädelost-rosépepparsåsen. Dekorera kycklingen med en kvist koriander.