Kycklingbibimbap

Jennie Walldén KM

Kycklingbibimbap

25 ingredienser

40 m

En härlig kycklingvariant på Bibimbap, kanske Koreas mest kända rätt och älskad runtom i världen. Betyder ”rört ris” med många goda smaker och konsistenser i samma skål.

Tips! Sommelier Maya Samuelssons dryckestips till rätten:

Clare Hills 2013. Riesling, ursprung: Australien, Clare Valley, nr: 6404

Willi Schaefer 2014. Riesling QbA, ursprung: Tyskland, Mosel, nr: 91316

Ingredienser

portioner

Kyckling

  • 400 g kycklinglårfilé, i skivor
  • 3 msk japansk soja
  • 1,5 msk strösocker
  • 1 tsk risvinäger
  • 1 msk sesamolja
  • 2 klyftor vitlök, skalade och rivna
  • 4 dl rundkornigt koreanskt ris (eller japanskt ris)
  • 20 rädisor, delade i kvartar
  • 3 dl kimchi (hemgjord eller färdigköpt)
  • 4 ägg
  • Gochujang, koreansk chilipasta, till servering

Marinerad grönkål

  • 200 g grönkål
  • 2 msk japansk soja
  • 1 msk risvinäger
  • 1 tsk strösocker

Sesammarinerade böngroddar

  • 150 g färska böngroddar, från mungbönor
  • 1,5 tsk salt
  • 2 tsk sesamolja
  • 2 tsk rostade sesamfrön

Chilipicklad gurka

  • 1 fast gurka, stor
  • 2 salladslökar, fint skivade
  • 1 tsk ättika
  • 2 tsk strösocker
  • 1 tsk salt
  • 2 tsk koreanskt chilipulver

Gör så här

  1. Börja med att blanda marinaden och lägg sedan i den skivade kycklingen. Låt stå medan du gör de andra ingredienserna, eller ännu hellre i kylen över natten. Stek sedan i stekpanna på hög värme.
  2. Koka riset enligt förpackningens anvisningar.
  3. Förbered alla namul – marinerade grönsaker.

Marinerad grönkål

  1. Ta bort alla stjälkar på grönkålen och skär sedan i ca 4x4 cm bitar. Förväll kålen i 1 minut i kokande vatten. Häll av vattnet i ett durkslag och skölj sedan kålen i kallt vatten tills den är kall. Låt rinna av väl.
  2. Blanda soja, risvinäger samt socker till sockret löst sig. Blanda väl med grönkålen.

Sesammarinerade böngroddar

  1. Lägg böngroddarna i en bunke. Koka upp 2 liter vatten och häll över böngroddarna. Häll genast av och skölj sedan groddarna med iskallt vatten. Låt rinna av väl i durkslag.
  2. Blanda groddarna med sesamolja, salt och sesamfrön.

Chilipicklad gurka

  1. Blanda ättika, socker, salt och koreansk chilipulver.
  2. Skiva gurka i tunna skivor, gärna på en mandolin. Blanda med salladslök och den sötsyrliga blandningen. Låt stå och dra sig minst 15 minuter och häll av vatten innan servering.
  3. Stek äggen på endast en sida.
  4. Lägg riset i botten på 4 vida, djupa skålar. Lägg på stekt ägg och sedan alla förberedda grönsaker, kimchi och kyckling var för sig runt äggulan.
  5. Servera med gochujang - koreansk chilipaste, som var och en tillsätter efter smak. Rör runt och njut!