Kyckling Kiyjiv

Kyckling Kiyjiv
Foto: Ulrika Pousette
Anastasia Lundqvist
Anja Allvin
Anastasia Lundqvist
Anja Allvin

Kyckling Kiyjiv

Av: Anastasia Lundqvist, Anja Allvin

Från: Nyhetsmorgon

16 ingredienser

2 h

"Detta är en riktigt klassisk festrätt! Kyckling Kyjiv – frasig på utsidan och saftig på insidan. Ursprunget är lite omtvistat, men faktum kvarstår: denna rätt har blivit en kulinarisk storhet. I Kyjiv serveras den på många restauranger och det finns till och med en liten kyckling Kyjiv-bronsskulptur i stan. Här krävs lite mod och skicklighet, men vi rekommenderar ändå alla – oavsett erfarenhetsnivå – att laga kyckling Kyjiv, gärna som bjudningsrätt. Tidigare var kycklingbrösten en aning mindre, vilket gav lagom stora, gyllenbruna och krispiga skapelser. Nu för tiden är de lite för stora för denna rätt. Det går givetvis att göra en större portion eller halvera bröstfiléerna på längden för att göra två mindre. Alternativt kan man ta lårfileér. Fördelen med lårfiléer är att de har mer smak och blir ännu saftigare. Traditionellt har man bara dill i kryddsmöret, men vi har även persilja och vitlök. I moderna versioner av kyckling Kyjiv kan ukrainska kockar även använda svamp, karamelliserad lök, camembert, blåmögelost, äpplen med mandelspån samt katrinplommon med valnötter. Momentet med att banka ut filéerna är viktigt för ett mörare resultat. Och till sist: Bli inte orolig om smöret läcker ut, det kan hända de bästa kockar. Det blir väldigt gott ändå.” /Anja Allvin och Anastasia Lundqvist

Ingredienser

portioner

Örtsmör

  • 100 g smör, rumsvarmt
  • 1 klyfta vitlök, pressad
  • 2 msk dill, finhackad
  • 1 msk persilja, finhackad
  • nymalen svartpeppar

Kyckling

  • 2 kycklingbröstfiléer (eller 4 lårfiléer)
  • salt
  • nymalen svartpeppar
  • 0,5 dl olja (till stekning)

Panering

  • 2 dl vetemjöl
  • 2 ägg
  • 2 tsk salt
  • 3 dl ströbröd (eller panko)

Serveringsförslag

  • potatis, kokt och pressad (eller potatismos)
  • gröna ärtor, kokta
  • sallad (med vinägrettdressing)

Gör så här

Örtsmör

  1. Börja med örtsmöret. Blanda alla ingredienser och rulla ihop till en rulle i plastfolie. Låt ligga i kylskåpet för att stelna.

Kyckling

  1. Sätt ugnen på 150 grader, över- och undervärme.
  2. Täck filéerna med plastfolie och banka ut dem så att de blir ca 8 mm tjocka, men se till att det inte blir hål i dem. Ta bort plastfolien och salta och peppra filéerna.
  3. Lägg ca 30 gram örtsmör på vardera filé och rulla ihop till tajta paket, ungefär som kåldolmar, så att smöret blir helt inslaget av köttet.

Panering

  1. Häll ner mjölet i en skål, vispa upp äggen och salt lite lätt i en annan och fyll den tredje skålen med ströbröd.
  2. Vänd först kycklingen i mjölet, sedan i ägget och till sist i ströbrödet. Viktigt att samtliga lager av paneringen täcker hela kycklingen. Låt sedan gärna kycklingen ligga i kylskåp i 1–2 timmar, då ”förseglas” paneringen ytterligare.
  3. Värm upp en stekpanna med olja på hög värme. Lägg i kycklingen och stek runtom tills den får en gyllenbrun färg. Alternativt kan du fritera kycklingen i 180-gradig olja i ca 3 minuter.
  4. Lägg filéerna i en ugnsform och ugnsstek i ca 20 minuter, eller tills innertemperaturen är 72 grader.

Serveringsförslag

  1. Servera med något eller några av serveringsförslagen.