Kryddstekt ankbröst med bräserad endive

POPULÄRT
Kryddstekt ankbröst med bräserad endive
Foto: TV4
Markus Aujalay 2020
Markus Aujalay 2020

Kryddstekt ankbröst med bräserad endive

21 ingredienser

En modern version av Anka à l’orange - krispigt stekt ankbröst serveras med bräserade endiver som fått smak av apelsin och citron.

Ingredienser

portioner
  • 2 ankbröst
  • 1 msk korianderfrö
  • 1 msk fänkålsfrö
  • 1 msk flytande honung
  • 1 msk japansk soja
  • 3-4 cm färsk ingefära, skalad och skuren i bitar
  • 1 dl kalvfond (ej koncentrerad)
  • 1 dl kycklingfond (ej koncentrerad)
  • salt
  • svartpeppar

Bräserade endiver

  • 2 endiver
  • 2 msk smör
  • strösocker
  • 4 msk apelsinsaft, färskpressad
  • 2 msk citronsaft, färskpressad
  • olja, till stekning
  • salt
  • svartpeppar

TIll garnering

  • endive, gärna röd
  • oxalis
  • färsk koriander

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 120 grader.
  2. Snitta fettkappan på ankan, krydda med salt och peppar.
  3. Stek på medelvärme med skinnsidan ner först tills den fått fin färg. Vänd på ankan och strö på kryddor, honung och soja. Lägg ingefäran i pannan.
  4. Stek klart i ugn till innertemperaturen är 56 grader. Låt vila minst 10 minuter innan tranchering.
  5. Häll i fond i pannan och koka ihop. Sila och smaka av.
  6. Dela endiverna på längden. Stek i olja med snittytan neråt. Lägg i smör, lite socker och citrusjuice. Låt koka ihop ca 7-8 minuter. Vänd och krydda.
  7. Lägg upp endive och garnera med råa blad av endiv, oxalis och koriander. Servera med anka och sås.