Kryddig fläsksida och kalkon med gräddig kål

Kryddig fläsksida och kalkon med gräddig kål
Fredrik Eriksson ny
Fredrik Eriksson ny

Kryddig fläsksida och kalkon med gräddig kål

38 ingredienser

1 h

Kryddig fläsksida och kalkon med gräddig grönkål, stekt spetskål och varm rödkålssallad blir en riktigt julig rätt att servera i helgen.

Ingredienser

portioner4 - 6

Fläsksida

  • 1 schalottenlök
  • 0,5 chilifrukt
  • 2 msk rapsolja
  • salt
  • svartpeppar
  • 1 msk nymalen svartpeppar
  • 2 msk honung
  • 2 lagerblad, krossade
  • 1 msk ingefära, finriven
  • 4 msk soja
  • 1 msk katrinplommon, fintärnade
  • 1 apelsin, finrivet skal
  • 1 kg fläsksida (utan svål eller 1 kg kalkonlår)

Gräddig grönkål

  • 1 stjälk grönkål
  • 1 schalottenlök, finhackad
  • 2 klyftor vitlök, finhackad
  • 1 msk smör
  • 2 dl grädde
  • malen muskot
  • salt
  • vitpeppar
  • 1 msk grovkornig dijonsenap

Stekt spetskål

  • 1 spetskål (vit eller rose)
  • smör
  • rapsolja
  • salt
  • vitpeppar
  • 1 msk honung
  • 1 dl sötmandel, grovhackad
  • 10 torkade aprikoser, tärnade

Varm rödkål

  • 0,25 rödkål
  • 1 bit ingefära
  • 1 chilifrukt
  • 2 schalottenlökar
  • 1 msk sesamolja
  • 2 msk olja
  • 2 msk japansk soja
  • 2 msk rostade sesamfrön

Gör så här

Kryddig fläsksida

  1. Tärna lök och chili fint och fräs i olja utan att det tar färg. Låt svalna innan du tillsätt övriga ingredienser.
  2. Gnid in fläsksidan (och/eller kalkonen) med blandningen och baka i ugnen på 125 grader i ca 3 timmar. Kalkonen tar ca 1,5 timmar beroende på storlek. Köttet ska ha en innertemperatur på ca 70-75 grader. Avsluta med grillfunktionen så att köttet blir krispigt.
  3. Låt köttet vila innan du skär upp det och serverar det med övriga tillbehör.

Gräddig grönkål

  1. Repa grönkålen och strimla den.
  2. Fräs lök och vitlök i smör tills det har fått lite färg.
  3. Tillsätt grädde och koka ihop något. Smaksätt med muskot, salt och vitpeppar samt avsluta med dijonsenap.
  4. Koka kålen i någon minut i lättsaltat vatten. Slå av vattnet och låt kålen rinna av.
  5. Vänd ner kålen i grädden och låt det hela koka ihop så att det blir krämigt.

Stekt spetskål

  1. Grovstrimla kålen och ta bort stammen.
  2. Stek kålen varsamt i en panna med smör och olja så att den får lite färg, ca 7-8 minuter.
  3. Smaksätt med salt, vitpeppar och lite honung.
  4. Vänd ner mandel och aprikoser.

Varm rödkål

  1. Strimla rödkålen fint.
  2. Riv ingefära samt strimla chilifrukt och schalottenlök.
  3. Blanda kålen med ingefära, chili och oljorna. Rör runt så det börjar svettas lite.
  4. Woka blandningen i en varm panna. Tillsätt sedan soja och sesamfrön.