Kryddig anka med fikon

Kryddig anka med fikon
Foto: Tv4
Donal Skehan profilbild
Donal Skehan profilbild

Kryddig anka med fikon

13 ingredienser

20 m + tid i kyl

Här har vi en rikitgt enkel och smakrik vardagsrätt! För vem har sagt att gott är komplicerat? Det här är en hälsosam vardagsrätt som snabbt kan bli en ny favorit.

Receptet kommer från programmet Donal's supersnabba kök, avsnitt 7.

Ingredienser

portioner
  • 4 ankbröst (stora)
  • 1 tsk five spice
  • havssalt
  • 6 färska fikon, halverade
  • salladsblad, att servera
  • 75 g hasselnötter, rostade

Ankmarinad

  • 3 msk soja (mörk)
  • 0,5 apelsin, saften
  • 3 msk honung
  • 1 msk risvin
  • 3 klyftor vitlök, finhackade
  • 1 bit färsk ingefära, finhackad
  • 3 stjärnanis

Gör så här

  1. Skär ankan diagonalt med en vass kniv.
  2. Vispa ihop ingredienserna till marinaden i en stor skål. Lägg ner ankbrösten i marinaden och rör om så att de täcks helt. Täck över skålen och låt stå i kylen för att marinera i en till två timmar.
  3. Värm ugnen till 200 grader.
  4. Ta upp ankbrösten från marinaden, spara den återstående vätskan i en liten kastrull. Klappa ankbrösten helt torra med hushållspapper. Strö dem överallt generöst med havssalt och five spice.
  5. Lägg ankan med skinnsidan nedåt i en stor och tjock form med ett ugnssäkert handtag. Tillaga brösten på låg till medelhög värme i ca 6–8 minuter eller tills fettet börjar rinna ut och skinnet har fått fin färg.
  6. Skeda bort eventuellt överflödigt fett. Det kan sparas i en förseglad burk i kylen tills du exempelvis ska steka potatis. Vänd på brösten och lägg sedan i fikonen.
  7. Sätt pannan i ugnen och tillaga i 10 minuter.
  8. Låt marinaden i kastrullen sjuda stadigt på hög värme och reducera tills den tjocknar något.
  9. Låt ankbrösten vila i 5 minuter under aluminiumfolie på en skärbräda. Skiva sedan upp dem tunt och lägg upp dem på varma tallrikar.
  10. Skeda över den reducerade såsen och servera med de varma fikonen, salladsbladen och rostade hasselnötterna.