Helstekt kyckling med dragonsmör

Helstekt kyckling med dragonsmör
Foto: Anna Clarén
Kristina Eriksson husmanskost
Kristina Eriksson husmanskost

Helstekt kyckling med dragonsmör

15 ingredienser

Här smaksätter jag en hel kyckling med dragonkryddat smör och öser den med vitt vin. Av skyn blir det sedan en supergod sås. Det här är en riktig festmåltid! Recept från boken Lax och kyckling.

Se fler recept från boken

Lax och kyckling

Ingredienser

portioner
  • 1 hel kyckling [ca 1, 2 kg]
  • 2 dl vitt vin

Fyllning

  • 0,5 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,5 citron (ekologisk, eller väl tvättad)
  • salt
  • peppar

Dragonsmör

  • 100 g smör
  • 1 tsk torkad dragon
  • 0,5 citron, finrivet skal
  • 1 tsk salt
  • peppar

Sås

  • sky, från kycklingen
  • 1 dl crème fraîche

Till servering

  • ugnsbakade rotfrukter, sallad

Gör så här

Ugnsstekt kyckling

  1. Tvätta kycklingen invändigt och torka med ett hushållspapper.
  2. Skala och skär den gula löken och vitlöken i skivor och citronen i bitar.
  3. Blanda lök, vitlök, citron, salt och peppar i en skål och fyll buken med blandningen.
  4. Blanda smör, dragon, citronskal, salt och peppar i en djup tallrik.
  5. Peta in smöret under skinnet runt om hela kycklingen, spara lite av smöret till senare.
  6. Bind upp kycklingen med hushållssnöre.
  7. Lägg kycklingen i en ugnsfast form och bred på resten av dragonsmöret utanpå skinnet, det är lättast att använda handen.
  8. Häll över vinet.
  9. Ugnsstek kycklingen i 200 grader i 60–70 minuter. Ös då och då med skyn som bildats.
  10. Kontrollera så att kycklingköttet är färdigt.

Sås

  1. Häll skyn som bildats i en kastrull och tillsätt crème fraiche.
  2. Vispa och låt alltsammans bli varmt.
  3. Servera med t ex ugnsbakade rotfrukter och sallad.