Foto: Anna Clarén

Laxsida med honung och chili


40 min4

  • 1 st hel laxsida utan skinn (600–700 g)
  • 3 msk akaciahonung eller vanlig honung
  • 0.5 st citron, saften
  • 1 msk japansk soja
  • 2 msk olivolja
  • 1 st röd chilifrukt
  •   Salt och grovmalen svartpeppar
  • 1 kruka färsk koriander eller dill

Gräddstuvad purjolök

  • 2 st purjolökar av medelstorlek
  •   Margarin eller smör att steka i
  • 3 dl vispgrädde eller mellangrädde, kanske lite mer
  •   Salt och peppar

Till servering

  •   Kokt potatis
  1. Ugnsbakad lax
    Lägg laxsidan på ett bakplåtspapper och vik upp papperet så att det blir som en form som är något större än fisken. Lägg alltsammans på en plåt eller i en stor ugnsfast form.
  2. Ringla över honung, pressad citron, soja och olivolja.
  3. Hacka chilin fint och strö den ovanpå.
  4. Strö på salt och peppar.
  5. Ugnsbaka i 175 grader i ca 30 minuter. Strö på koriander.
  6. Gräddstuvad purjolök
    Ansa och skär purjolöken i fina skivor och fräs dem i margarin eller smör i en kastrull.
  7. Häll på grädden och låt alltsammans koka i några minuter så att purjolökssåsen blir krämig. Smaka av med salt och peppar.
  8. Servera med t ex kokt potatis.

Annons:

Fredriks laxskola

av Fredrik Eriksson
  •  33 ingr

Fredriks laxskola

av Fredrik Eriksson
  •  33 ingr
  •  11 ingr
  •  18 ingr
  •  25 min
  •  7 ingr

Ryssrulle med syrlig sallad

av Fredrik - Göteborg
  •  10 min + 3 h
  •  15 ingr

Ostron - Thaistyle

av Leila Lindholm
  •  5 ingr