Kolabullar i långpanna

Kolabullar i långpanna
Foto: Åsa Dahlgren
Kristina Eriksson husmanskost
Kristina Eriksson husmanskost

Kolabullar i långpanna

14 ingredienser

1h 30min

Hyfsat snabba bullar i långpanna med härlig smak av kola. Recept från boken Kanelbullar och annat nybakat.

Ingredienser

portioner bitar

Deg

  • 50 g jäst för söta degar
  • 150 g margarin (eller smör)
  • 5 dl mjölk
  • 1 dl strösocker (eller vit sirap)
  • 1 ägg
  • 0,5 tsk salt
  • 11 dl vetemjöl

Fyllning

  • 1 dl ljus sirap
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl vispgrädde
  • 2 msk margarin (eller smör)
  • 0,5 krm salt
  • 1 ägg, till pensling
  • pärlsocker

Gör så här

Fyllning

  1. Börja med fyllningen. Blanda sirap, socker och vispgrädde i en tjockbottnad kastrull.
  2. Låt kolakrämen koka kraftigt i 10–12 minuter. Rör om och se till att blandningen inte bränns vid.
  3. Ställ den kallt så att den svalnar något.
  4. Tillsätt margarin eller smör och lite salt till krämen innan den hinner stelna.
  5. Rör så att allt blir ordentligt blandat.

Deg

  1. Smula jästen i en bunke.
  2. Smält margarin eller smör i en kastrull.
  3. Tillsätt mjölken och låt degvätskan bli fingervarm.
  4. Häll lite av degvätskan över jästen och rör så att jästen löser sig.
  5. Blanda i resten av degvätskan, socker, ägg, salt och allt mjöl.
  6. Arbeta ihop till en deg och knåda den en stund i bunken. Degen ska vara kladdig, tillsätt inte mer mjöl.
  7. Låt degen jäsa 30 minuter.
  8. Häll upp smeten i en smord långpanna, 30 x 40 cm.
  9. Tryck ut den över hela långpannan med hjälp av en mjölad hand.
  10. Gör djupa hål i degplattan med hjälp av baksidan av en tesked, det ska vara många hål ca 40–50 stycken.
  11. Fyll hålen med en knapp tesked av kolakrämen.
  12. Sätt ugnen på 200 grader.
  13. Låt kakan jäsa i 15 minuter.
  14. Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker.
  15. Grädda i ca 15 minuter.
  16. Låt kakan svalna.
  17. Skär kakan i rutor.