Gorgonzolaspäckad oxfilé

Gorgonzolaspäckad oxfilé
Foto: TV4

Gorgonzolaspäckad oxfilé

Av: Krister - Åland

Från: Halv åtta hos mig

14 ingredienser

45 min

Oxfilé fylld med gorgonzola. Serveras med gratinerat potatisstomp med örter.

Vintips från Krister
Château de Seguin Bordeaux Supérieur art nr 3958, 89 kr

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Se fler recept från

Halv åtta hos mig

Ingredienser

portioner

Oxfilé

  • 800 g oxfilé, 4 tjocka skivor
  • 200 g gorgonzolaost
  • 4 cl cognac
  • 6 cl rött vin
  • 4 dl kalvfond
  • 2 dl grädde
  • salt (efter smak)
  • peppar (efter smak)

Potatisstomp

  • 500 g mandelpotatis
  • 50 g smör, rumstempererat
  • 1 msk olivolja
  • 50 g kastellholmsost (Från Ålandsmejeriet)
  • örtkrydda
  • 2 dl grädde

Gör så här

Oxfilé

  1. Skär en liten ficka i sidan på köttbitarna.
  2. Tryck in lite gorgonzolaost, cirka en halv matsked.
  3. Bryn köttet snabbt i smör och lite olivolja.
  4. Tag bort stekpannan från spisen och häll i konjak.
  5. Flambera hastigt.
  6. Tag upp köttbitarna ur pannan.
  7. Lägg lite smör i pannan och fräs löken lätt.
  8. Smula ner resten av gorgonzolan, häll på vin,viltfond och grädde.
  9. Koka ihop tills det återstår cirka 5-6 dl.
  10. Lägg tillbaka köttet i pannan och låt puttra under lock några minuter.
  11. Smaka av med salt och peppar.

Potatisstomp

  1. Skala potatisen och koka den.
  2. Häll av vattnet, sätt en handduk över kastrullen och sätt på locket och torrkoka någon minut.
  3. Stöt potatisen och blanda i smöret,osten och olivoljan.
  4. Salta och peppra.
  5. Vänd ned örterna och den vispade grädden.
  6. Lägg i en ugnssäker form och gratinera i 250 grader tills potatisen har fått färg.