Kristelig höstpizza med svampsup

Kristelig höstpizza med svampsup
Foto: TV4

Kristelig höstpizza med svampsup

Av: Alexander - Falkenberg

Från: Halv åtta hos mig

18 ingredienser

1,5 h

Pizza med kantareller, prästost och skirat smör. Serveras med kantarellsoppa i shotsglas.

Dryckestips: En fruktigare ale, ex. Brooklyn summer ale eller en Wisby Sleepy Bulldog. I vinväg antingen en lätt ekad chardonnay eller något mousserande som t.ex. Prosecco.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 6 dl vatten
  • 50 g jäst
  • 12 dl lantbrödsmjöl
  • 1 tsk salt
  • 2 msk olja, till plåten
  • 1 msk flingsalt
  • smör, till stekning
  • 100 g smör
  • 2 l kantareller
  • 1 gul lök
  • 1 schalottenlök
  • 5 dl grädde
  • 1 tsk worcestersås
  • 1 tärning svampbuljong
  • salt
  • peppar
  • 1 knippe dill
  • 1 dl lagrad prästost

Gör så här

Pizzadeg

  1. Värm vattnet så det blir fingervarmt och smula ner jästen. Häll degspadet över mjölet lite i taget.
  2. Tillsätt salt och arbeta degen i 10 minuter.
  3. Låt degen jäsa under bakduk till dubbel storlek. Cirka 1,5 h.
  4. Sätt ugnen på 275 grader.
  5. Smörj en ugnsplåt med olja. Lägg gärna lite flingsalt på plåten. Kavla ut degen på plåten och grädda på nedersta falsen i 6-7 minuter.

Pizzafyllning

  1. Hetta upp en kastrull. Lägg i kantarellerna och förväll dem tills all vätska är borta. Ta ur hälften av kantarellerna och lägg i en bunke.
  2. Finhacka schalottenlöken och lägg i kastrullen tillsammans med steksmör. Stek tills löken blivit mjuk. Tillsätt 2 dl grädde och låt koka samman. Sänk temperaturen och tillsätt salt och peppar efter behag.
  3. Ta en ny kastrull och smält 100 g smör tills det blivit gyllene. Ställ av plattan och låt svalna.
  4. Lägg på ost och svampfyllningen på den förgräddade pizzadegen. Finhacka dillen och fördela över pizzan.
  5. Ställ kastrullen med svampen på plattan och hetta upp. Finhacka löken och tillsätt. Stek tillsammans med smör tills löken blivit mjuk. Tillsätt 3 dl grädde och låt koka upp. Sänk därefter temperaturen och tillsätt worcestershiresåsen, svampbuljong, salt och peppar. Låt puttra samman i 2-3 minuter.
  6. Grädda pizzan i övre delen av ugnen i 5-6 minuter.
  7. Ta ut pizzan och skär den i klassisk pizzaslice. Häll över det skirade smöret. Häll svampsupen i snapsglas och servera till svamppizzan.