Krispiga ärtskott

krispiga artskott
Foto: Miriam Preis

Krispiga ärtskott

Av: Jenny Bäcklund

Från: Nyhetsmorgon

2 ingredienser

2-3 veckor

"Ärtskott är goda att ha på till exempel soppor, mackor eller i sallader. Att odla egna är mycket billigare än att köpa inplastade färdiga. Dessutom är det roligt att se dem växa." /Jenny Bäcklund

Ingredienser

portioner sats
  • gula ärtor, torkade
  • vatten

Gör så här

Dag 2

  1. Mät upp mängden ärtor genom att hälla ut de torkade ärtorna i botten på kärlet du ska använda, de ska inte täcka hela. Ärtorna sväller och du vill att de ska ligga utspridda när de gror.
  2. En vanlig genomskinlig plastförpackning som det varit frukt i fungerar utmärkt. Det blir som ett litet växthus med locket och dräneringshålen.
  3. Blötlägg sedan de gula torkade ärtorna i ett dygn.

Dag 2

  1. Fyll ditt kärl till hälften med jord.
  2. Vattna igenom, så att all jord blir fuktig.
  3. Häll av vattnet från ärtorna och lägg dem på den fuktiga jorden.
  4. Täck med plast och ställ ljust på en vattentät bricka eller tallrik.
  5. Efter ca två veckor bör skotten ha kommit upp ca 5 cm och man kan då börja knipsa av topparna. Fortsätt vattna så växer de upp igen.